10/05/15 11:08
(http://www.dnevnik.bg/)

Руски военен самолет е нарушил въздушното пространство на Турция


Руски военен самолет е нарушил турското въздушно пространство близо до сирийската граница в събота. Това е принудило турските ВВС да изпратят два изтребителя F-16, които да го прихванат, заяви в понеделник турското министерство на външните работи, предаде от "Ройтерс".

Външното министерство на Турция е привикало руския посланик, за да протестира срещу нарушаването на границите, става ясно от изявлението. Анкара е призовала Москва да да избягва подобни инциденти в бъдеще, в противен случай ще бъде отговорна за "всякакви нежелани инциденти, които могат да се случат".

Турският външен министър Феридун Синирлиоглу е разговарял с руския си колега Сергей Лавров, както и с ключови съюзници от НАТО, става ясно още от изявлението.

На 30 септември Русия започна въздушни удари в Сирия срещу силите, противопоставящи се на президента Башар Асад, коментира "Ройтерс". На 2 октомври руското Министерство на отбраната обяви, че е разширило обхвата на операциите и в северната провинция Алепо, близо до турската граница, припомня РБК.

В петък Турция, САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Саудитска Арабия и Катар излязоха със съвместно изявление, в което настояха Русия да прекрати операциите в Сирия. По-късно турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че "обезателно ще се срещне с руския си колега Владимир Путин и ще обсъдят въпроса". Ердоган допълни, че страната му разполага с доказателства, според които Русия нанася удари по цели на сирийската опозиция, а не по "Ислямска държава", както беше обявено от Кремъл.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване