10/05/15 22:27
(http://www.dnevnik.bg/)

Руските военни обясниха с лошото време навлизането в турското небе


Министерството на отбраната на Русия потвърди, че негов боен самолет е навлязъл в събота в турското въздушно пространство, но обясни, че това е било само за 5 секунди и се дължи на лошото време.

Су-30 е изпълнявал маневра на планинска местност за захождане към базата "Хмейми" край Латакия след боен полет. "Базата е на около 30 км от сирийско-турската граница. При определени климатични условия захождането към нея се извършва от север. Затова даденият инцидент е следствие от неблагоприятното време в района. Не търсете в това някакви конспиративни причини", казват от отбранителното ведомство в Москва.

След анализ на данните командването на авиационната група в Сирия е "предприело необходимите мерки да не се случва това в бъдеще".

Това е първата официална реакция от Русия на съобщенията за инцидента от събота. По-рано премиерът Ахмет Давутоглу каза, че руският посланик е признал нарушаването на турското въздушно пространство и е казал, че то е станало поради грешка.

НАТО оцени случилото се като крайно опасно и безотговорно и посочи, че инцидентът е станал въпреки своевременните и нееднократни предупреждения. Държавният секретар на САЩ Джон Кери коментира, че турската страна е можела да свали руския самолет, а Пентагонът смята, че инцидентът не е случаен. 

Руското министерство на отбраната обяви още, че няма нищо общо с друг случай, описан от Генщаба на турската армия - за МиГ-29 без опознавателни сигнали, който е проследявал с радарите си като мишени два турски бойни самолета в непосредствена близост по сирийско-турската граница. Обяснението според тях е много просто - в руската бойна група в базата "Хмеймим" няма такъв модел.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване