10/05/15 08:21
(http://www.klassa.bg/)

Руските пилоти бомбардират вежливо

 

Смут в столицата на джихадистите

Терористите от „Ислямска държава“ евакуират семействата си от джихадистката столица Ракка след ударите на руската авиация, съобщи ливанският в. Al Akhbar. Групировката мести близките си в контролирания от нея град Мосул в Ирак. Според вестника сред терористите цари объркване и хаос. Освен това бойците на ИД са съкратили патрулите си по улиците на града и са се концентрирали в жилищни райони, за да съкратят загубите си.

В типичния си стил руският вице-премиер Дмитрий Рогозин пусна в Twitter снимка на руски пилот с коментара: „Вежлив пилот“. Според Рогозин това е първата снимка на пилот, публикувана след началото на операцията в Сирия.

В същото време руските ВВС продължиха атаките си срещу терористичната групировка „Ислямска държава“. В провинция Идлиб са унищожени лагер за подготовка на джихадисти и работилница за изготвяне на „шахидски пояси“. В провинция Ракка е ликвидиран склад с въоръжения и център за подготовка на бойци на ИД.

Удари по позиции на ИД нанесе и международната коалиция, водена от САЩ. Атаките са извършени по цели в Сирия и Ирак.

На фона на случващото се официален представител на Пентагона опроверга информацията, че САЩ доставят преносими зенитно-ракетни комплекси на групировки на сирийската опозиция, но отказа коментар относно молбите от страна на „умерените“ противници на Башар Асад да им бъдат предоставени такива въоръжения за защита от руската авиация.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви пред радиостанция Дойчландфунк, че в Сирия е необходимо да се използват военни усилия, въпреки че те няма да сложат край на войната там. Тя каза, че в петък в Париж в кулоарите на срещата за Украйна е разговаряла за конфликта в Сирия с руския президент Владимир Путин и с лидерите на Франция и Украйна. "По въпроса за Сирия, . . . ще имаме нужда от военни усилия, но военните усилия няма да дадат решение; имаме нужда от политически процес, но засега той не върви особено добре", каза Меркел и посочи, че в разговорите ще трябва да бъде включен и режимът на сирийския президент Башар Асад. Изказванията й показват, че се разширява подкрепата за военна акция в Сирия и за тезата, че Асад трябва да участва в преговорния процес, отбелязва Ройтерс. Германия не участва във военни действия в Сирия, но в съседен Ирак помага на кюрдските милиции с обучение и оръжие. "За да се стигне до политическо решение, трябва представителите на сирийската опозиция и сегашните управляващи в Дамаск, както и други да постигнат реален напредък, а след това най-вече и всички съюзници на съответните групи", каза Меркел. Тя подчерта, че тази позиция не означава, че Германия не вижда "ужасяващите резултати" от това, което Асад върши. Меркел изрази надежда, че скоро може да започне преговорен процес, в който важна роля да играят Русия, САЩ, Саудитска Арабия и Иран, както и Германия, Франция и Великобритания.

В същото време сирийският президент Асад заяви, че коалицията с Русия трябва да преуспява, защото в противен случай целият регион ще бъде унищожен. Асад за пореден път подчерта, че политическата система в Сирия е неин вътрешен проблем. Основните лидери на терористите в Сирия и Ирак са европейци, заяви Башар Асад в интервю за иранската телевизия. Вероятно голяма част от от тях идват от мюсюлмански държави, в частност от арабските страни, но болшинството от лидерите идват от Европа, особено от северна, която има богато и развито общество, каза Асад.

Преди това стана известно, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е определил като грешка намесата на Русия в Сирия.

В събота британският премиер Дейвид Камерън също разкритикува Русия. "Очевидно е, че Русия не прави никаква разлика между групировката "Ислямска държава" и легитимните сирийски опозиционни групировки. В резултат тя помага на касапина Асад и само влошава положението", заяви Камерън.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване