10/05/15 04:40
(http://pik.bg)

Столичната община ще използва френски опит за възстановяването на района около Женския пазар

Столичната община ще използва френски опит за възстановяването на района около Женския пазар

Екип от български и френски архитекти и специалисти разработва план за възстановяването на старите сгради, заключени в карето от булевардите „Тодор Александров“, „Княгиня Мария Луиза“, „Хр. Ботев“ и улица „Екзарх Йосиф“, известно като „Женския пазар”. Това обяви кандидатът за кмет на София от ГЕРБ Йорданка Фандъкова по време българо-френски форум, озаглавен „Мястото и предизвикателствата на архитекта в съвременния свят“, провеждащ се в рамките на Архитектурния фестивал „София 2015“ .

През юни между Столичната община, 3-ти район на Париж и Националната асоциация на френските исторически градове е подписан меморандум за сътрудничество, чиято цел е София да използва опита на Париж в опазването на културното наследство и реставрацията на старите сгради в централната градска част. В тази връзка е разработен пилотен проект за реконструкцията на старите сгради в района на „Женския пазар” с цел превръщане на зоната в туристическа дестинация и в едно по-добро място за живеене. Йорданка Фандъкова разказа, че при посещението й в Париж и срещата й с кмета на френската столица Бертран Деланое е установила контакт с кмета на район "Маре", който преди години е бил доста изоставен и в много лошо състояние, но постепенно е придобил вида на интересна историческа туристическа дестинация в един от най-посещаваните градове в света

. По думите на Фандъкова, в задачата да се използва опита на парижкия район „Маре” за реконструкцията на сградите около „Женския пазар” безценна помощ е оказал сенатор Ив Дож, който е президент на Асоциацията за ценностите на френското културно наследство и представител на Националната асоциация на френските исторически градове. Кандидатът за столичен кмет от ГЕРБ коментира още, че „Женският пазар” е районът, който има потенциал да покаже красотата на старата София, защото там почти няма намеса в запазването на старите сгради и е съхранен старият уют на града. Тя обясни, че това е основна причина съвместният проект с Париж да включва именно този район, който всички столичани познават добре, но предпочитат да избягват, заради лошото състояние, в което се намира в момента. Фандъкова заяви, че възстановяването на старите сгради на София е изключително важен приоритет за нея, който може да бъде изпълнен чрез всички усилия, които се полагат в тази насока и с подкрепата на партньорите от Франция. Тя допълни, че опазването на културно-историческото и архитектурното наследство на града е една от най-важните, но и най-трудните задачи, тъй като София има много богата история, а в същото време има и изключително сериозно настояще, и много оптимистично бъдеще. Фандъкова отбеляза, че съчетанието и балансът на тези три неща са трудни, а опазването на културно-историческото наследство е основна задача на Столична община, за чието изпълнение съществуват много трудности, но вече има конкретни резултати.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване