10/06/15 05:34
(http://www.klassa.bg/)

20 джигити фучат край Борисов с 200 км/ч

 

Цацаров иска сваляне на номерата при нарушения на пътя

20 мотористи, които са летели с бясна скорост по пътя от Габрово за София, са стреснали премиера Бойко Борисов. За екшъна, на който станал свидетел в неделя вечерта, разказа самият той вчера. След като джигитите налетели на кортежа, премиерът дори помолил шофьорът на НСО да спре и да ги изчака да преминат, тъй като се изплашил, че могат да се ударят колата, в която се возел. Караха с над 200 км/ч всичките, просто безобразно, възмути се министър-председателят.

Повод за разказа за премеждията на Борисов на пътя са подготвяните законови промени срещу джигитите. В сряда на заседанието на МС премиерът възложи на всички ресорни ведомства да измислят как да се справят с войната по пътищата и да му предоставят разписани мерки тази седмица. Вчера стана ясно, че

 

предварителните текстове

 

са вече готови и предвиждат дори спиране от движение на возилата на нарушителите.

Премиерът от своя страна отново настоя наказанията за тежките провинения да влизат в сила до 24 часа, като случаите задължително да се разглеждат от дежурен съдия. Това го има в много държави, просто е ритуал. Много е важно всичко да мине през съдията, да няма никакви съмнения, че има полицейски произвол, каза Борисов. И отново даде пример с гонката на мотористите, подчертавайки, че ако законът вече бил в сила, моторите им щели да бъдат взети веднага. Те го правят умишлено, правят го с пълното си съзнание. Ми този, в който ще се ударят – могат невинен човек да го въртят из съда месеци и години, ядоса се Борисов.

Темата междувременно коментира и главният прокурор Сотир Цацаров. Аз съм категоричен привърженик на по-бързо налагани принудителни административни мерки от типа на снемане на регистрационни табели, спиране от движение на МПС и далеч по-голяма събираемост на санкциите, ката той преди откриването на учебната година на кандидатите за младши съдии и прокурори. Той обаче призна, че е противник на идеите, които били манифестирани от КАТ преди време, за криминализиране на гонките. Ако вървим по тази линия, най-вероятно ще превърнем в престъпление и

 

движението с каруци в града

 

Това е безумие. Това означава, че НК ще стигне до 700-800 члена. Така че трябва да се търси балансът между разумното и съответно организацията и административните мерки, обясни Цацаров. Според него Законът за административните нарушения и наказания категорично не обслужва по никакъв начин ситуацията в момента. „Ако съзнанието или финансовата криза не са факторите да ви накарат да си платите глобата, ще го направите, за да си получите регистрационните табели. Просто и ясно. Останалото е въпрос на организация. С какво ще спрем гонките на Околовръстното, близо до което живея и аз? Ще ги спрем като превърнем гонките в престъпления ли? Глупости! Ще ги спрем с два патрула на КАТ, въпросът е къде са“, попита риторично обвинител № 1.

 

 

 

КАРЕ:

 

До 6 години затвор за нелегални състезания

 

Пращат

дрифтаджиите на съд

 

Боян Димитров

Шофьорите, които пилят гуми, вдигат шум и смущават спокойствието на останалите, ще бъдат съдени. Това ще стане възможно, ако изготвените в последните дни предложенията за промени в Закона за движение по пътищата, Закона за административните нарушения и наказания и НК влязат в сила. Според тях този тип изпълнения на пътя ще бъдат приравнявани към хулиганството, за което се предвиждат съд, солени глоби и дори престои в ареста.

Промените, които целят да сведат до минимум жертвите и пострадалите по пътищата предвиждат още и затвор от една до три години за превишение на скоростта с над 60 км/ч от позволената, както и спиране от движение на коли, които са карани от шофьори без книжка или употребили алкохол. Двойни ще са и санкциите за карането с повече от 30 км/ч над позволената скорост.

Новите предложения включват още и криминализиране на гонките. Така организаторите и участниците в незаконните състезания ще бъдат застрашени от затвор между една и шест години. Предвижда се и амнистиране на участниците, които доброволно съобщят, че се провеждат такива надпревари.

Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов обясни, че по тези промени се работи от юли, като освен експерти от МВР и КАТ са участвали и специалисти от транспортното министерство и ВКП.

Подготвяните текстове от закона включват и въвеждането на нова категория водачи – млади шофьори. В нея ще попадат всички, които взимат книжка за първи път, независимо от възрастта. Неопитните водачи ще разполагат с две трети по-малко контролни точки от регламентираните 39, за период от две години. Освен това, за тях минималното разрешено количество алкохол в кръвта ще е 0,2, а не 0,5 промила. Същата концентрация на алкохол ще се позволява и за шофьорите, извършващи обществен превоз на пътници и товари.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване