10/06/15 23:30
(http://pik.bg)

Бежанската вълна криe риск за здравето на българите

Бежанската вълна криe риск за здравето на българите

Има риск за общественото здраве на българите, поради засилваща се бежанска вълна, но той не е сериозен . Това каза в интервю пред „Фокус” д-р Христо Димитров, зам.-председател на БЛС и общопрактикуващ лекар. Той увери, че с темата се е спекулирало и опасността не е толкова сериозна. 

„По-висок риск има в случаите, в които деца, идващи от центъра на военните действия, не са получили необходимите за възрастта им имунизации. Тук е мястото да уточним, че почти в целия свят имунизациите, като схема, начин на прилагане и вид, са почти еднакви. Не можем да кажем, че някъде нещо по-различно е добавено като ваксина, или има някаква голяма разлика”, обясни още лекарят. 

Той прибави и, че бежанците, които идват или преминават през България, не са от най-бедните слоеве на обществото. „Самият факт, че на каналджия, който ги прекарва, се заплащат по няколко хиляди долара или евро само от Турция до България, е достатъчно показателен. Аз и мои колеги забелязахме с по-професионално око, ако мога така да се изразя, в един репортаж по телевизията, че майката освен памперси носеше и имунизационният паспорт на детето си. 

Тоест, ако някъде на тези дечица са пропуснати някои от необходимите имунизации, специалистите в България имат готовност и извършват тези ваксинации”, посочи още д-р Димитров. Според него, най-добрият начин да се предпазим е като извършваме всички необходими имунизации на българските деца.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване