10/06/15 05:51
(http://www.klassa.bg/)

Борисов: Трябва ли заплатата в съдебната система да е по-висока от моята като премиер?

 Спешна среща на Цацаров и шефовете на ВКС и ВАС с Горанов за парите на магистратите

Спешна среща между главния прокурор Сотир Цацаров, шефовете на върховните съдилища Лозан Панов и Георги Колев и финансовия министър Владислав Горанов ще се проведе в сряда заради увеличените заплати на магистратите.

Темата разбуни духовете в държавата и сред магистратската общност. Както "24 часа" пръв съобщи на 2 октомври финансовият министър изпратил възпитано, но хладно писмо до ВСС, че очаква съветът да преосмисли и преразгледа решението си, гласувано на 17 септември

“Считате ли, че заплатите в съдебната система трябва да бъдат по-високи от моята, да речем?”, попита журналистите премиерът Бойко Борисов след откриването на новата сграда на Софийския районен съд на бул. “Цар Борис III”.

Повод за срещата между тримата големи е писмо на финансовия министър до Висшия съдебен съвет (ВСС) от 2 октомври. Както “24 часа” пръв съобщи, в него Горанов възпитано, но изключително хладно написал, че очаква ВСС да преразгледа своето решение от 17 септември, с което се увеличават заплати на съдии, прокурори и следователи от 1 ноември 2015 г. Според разчетите

съдебната власт

очаква от

бюджета

още 6-7 млн. лв.

за тази година, а за следващата 45,1 млн. лв. допълнително, за да бъде гарантиран скокът на месечните възнаграждения.

“Аз мисля, че заплатите в съдебната система на фона на всички останали са много високи”, обяви обаче Борисов. “Самите те казват: нямаме пари за сгради, за пробите и за вещи лица и изведнъж на края на годината се събират и казват: ще си вдигаме заплатите. Поне да бяха се срещнали с нас да видят какво е финансово-икономическото състояние”, допълни премиерът. На въпрос не следва ли актуализацията на заплатите от разпоредбите на Закона за съдебната власт, премиерът заяви: “Само в медиите има по-високи заплати от съдебната власт”.

По-лаконичен бе главният прокурор Сотир Цацаров. След като откри учебната година в Националния институт по правосъдие, той съобщи, че още не се е запознал с писмото на Горанов.

“В крайна сметка

добре е

всеки от нас

да чуе позицията

и на другата

страна”,

каза главният прокурор. “По-добре да проведем един разговор и след това да кажем има ли резултат от него, отколкото отсега да го обявим за безперспективен”, добави Цацаров. За разговори между съдебната власт и финансовото министерство съобщи и правосъдният министър Христо Иванов. (Виж вдясно.)

Калин Калпакчиев от ВСС припомни, че според съдебния закон най-ниското възнаграждение - това на младши съдията, се равнява на две средни заплати в бюджетния сектор. “ВСС трябваше да съобрази закона още преди година, той го прави едва сега, и то със собствени бюджетни средства.

Не е работа на който и да е министър да казва какви да бъдат възнагражденията на съдиите, още повече че във всяка правова държава те са една от основните гаранции за тяхната независимост.

Съдиите и прокурорите по закон не могат да получават възнаграждения за никакъв друг труд. Те подлежат на изключително строги ограничения. Друг е въпросът, че ВСС трябваше много по-публично да защити това свое решение”, изтъкна Калпакчиев. “На съдилищата не трябва да се гледа като на търговски дружества - да се търси тяхната производителност и в зависимост от това да им се определя бюджетът”, каза още Калпакчиев.

Заради темата за заплатите в съдебната система

не за първи път

прехвърчат искри

между

финансовия

министър и

кадровиците в

Темида

В края на февруари Горанов отиде във ВСС, за да обясни, че за увеличение на заплатите не може да се мисли. Тогава ВСС претендираше за отпускането на допълнителни 24 млн. лв. за увеличението с 12% на заплатите на магистратите, които не били актуализирани от 2012 г. Горанов обаче не се съгласи с доводите им.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване