10/06/15 09:02
(http://www.dnevnik.bg/)

Въвежда се употребата на пръстови отпечатъци в болниците


До края на януари 2016 г. ще бъде въведена употребата на пръстови отпечатъци в болничните заведения в България. обяви министърът на здравеопазването Петър Москов пред Нова телевизия.

"Всеки здравноосигурен пациент ще има такъв (пръстов идентификатор - бел.ред.) и само така ще може да докаже своето присъствие в определена болница", каза Москов.

Москов увери, че всеки пациент ще има индивидуален пакет за доболнична помощ като по неговия личен здравен статус ще се преценява какво количество направления могат да му бъдат отпуснати през годината.

"Нито едно от действията, които правим в здравеопазването, не е насочено към спестяване, а към ефективното използване на нашите пари. Здравноосигурените трябва да получават срещу своите пари съответното качествено здравеопазване", добави той.

В понеделник министърът обяви, че само 6 клинични пътеки ще бъдат извадени в допълнителния пакет за лечение, изготвен от здравното министерството. Други 20 заболявания ще се лекуват вместо в болница в амбулаторни условия.

В края на ноември в болниците в големите градове ще бъде въведена апаратура за лъчетерапия и радиохирургия, която ще спести пари на пациентите.     

"Според най-консервативните изчисления годишно българските граждани вкарваха за нуждите на здравето си по половин милиард в турски болници. Сега вече в България имаме високотехнологична апаратура, така че да не се налага наши сънародници да ходят в Турция, за да се лекуват", каза Москов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване