10/06/15 15:04
(http://pik.bg)

Изследователи наблюдават разпространението на ХИВ в тялото в реално време

Изследователи наблюдават разпространението на ХИВ в тялото в реално време

Учените вече знаят много за вируса ХИВ - как се предава, какъв е жизненият му цикъл и къде в тялото се крие. Все още няма обаче достатъчно информация за движението му между клетките и за начина му на разпространение, пише "Популар Сайънс". Екип от Университата Йейл е успял да наблюдава заразяването на лимфните възли на мишка. Изследването има за цел да разбере по-добре механизма на инфектиране и да помогне за разработването на методи за блокиране на болестта.

ХИВ засяга имунната система и убива Т-клетки й, които изпълняват важна роля при борбата с инфекции. Голяма част от имунната система е свързана с лимфната система, така че не случайно вирусът се концентира в лимфните тъкани. Често атаката на ХИВ започва в лимфните възли, като това му дава възможност да се разпростре в останалата част на организма.

В новото изследване учените са обозначили ХИВ с флуоресцентни маркери, а след това са инжектирали вируса в мишка. Изследователите са наблюдавали отблизо разпространението на вируса със специална сканираща техника, наречена двуфотонна лазерна микроскопия. Те са установили, че ХИВ използва протеин, за да се свързва с микофагите - вид бели кръвни клетки, които се намират в лимфните възли и за които се смята, че участват в първата фаза на защитната реакция.

След това вирусът се съединява с друг вид бели кръвни телца в лимфната тъкан, наречени В-клетки. Тези клетки са отговорни за производството на антитела и действат като бариера между вътрешната и външната част на лимфните възли. Ако вирусът инфектира В-клетките, тялото не би могло да произвежда антитела. Учените са открили, че заразените В-клетки се движат значително по-бавно в лимфните възли. Оказва се, че няколко дни след свързването си с В-клетките ХИВ може да зарази цялата вътрешност на лимфните възли, като унищожи Т-клетките, а след това се разпространява в тялото.

Изследователите са били изненадани да открият колко ефективно вирусът се движи между клетките в тялото. Откритията могат да помогнат за блокирането на този процес. Авторите на проучването се надяват, че ще успеят да намерят решение, като изхождат от предположението, че ключът може да е предотвратяването на свързването на вируса с макрофагите в самото начало.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване