10/06/15 05:28
(http://www.klassa.bg/)

Кварцверке осъди Прокопиев на 2 млн. евро неустойка

 

Немската фирма спечелила арбитража срещу „Алфа финанс“ за подвеждаща информация при сделката за „Каолин“

Немската фирма „Кварцверке“, която преди повече от 2 години придоби от компанията на Иво Прокопиев „Алфа финанс“ мажоритарния дял от 67,32% на „Каолин“, е спечелила делото срещу дружеството в Международния арбитражен съд в Лондон.

Това обяви вчера ПИК. Според информацията на агенцията арбитражът е отсъдил „Алфа финанс холдинг“ да платят на немското дружество 2 млн. евро неустойка за разминаване между декларирани при сделката обстоятелства от страна на компанията на Прокопиев и реалните факти. При сключването на контракта българското дружество декларира наличност на каолинов пясък за 12 млн. евро, но в последствие се оказва, че в складовете

липсват подобни количества от суровината.

Потърсени за коментар от Международния арбитраж в Лондон посочиха, че не могат да дават информация за дела на лица, които не са страна по делото. От „Кварцверке“ пък обясниха, че подобна информация може да бъде дадена от търговския им директор, който в момента не е във фирмата.

Сделката за продажбата на„Каолин“ АД бе съпътствана от поредица скандали у нас, най-големият от които дойде след разкритие, че Прокопиев и хората му са ощетили бюджета при трансфера на акциите. На 27 май 2013 г., на извънборсовия сегмент на БФБ са разиграни 6,6% от акциите на „Каолин“АД, като „Алфа финанс холдинг“ първо откупува близо 3,5 милиона акции на „Каолин” на цена от 1,73 лева всяка, след което – няколко часа по-късно, препродава на по-ниска цена 2 милиона от тях на две кипърски компании ­ „Столбърг” и „Уиклеф”. Любопитното е, че офшорките – все свързвани с обкръжението около енергийния олигарх, ги придобиват на цена от 1,45 лева, но още в рамките на същия ден ги препродават на немската „Кварцверке” при тарифа от 4 лева всяка. Само от тази трансакция към Кипър потичат 5 млн. лева, а тъй като „Столбърг” продава още 400 000 акции от „Каолин”, сумата набъбва с още 1,5 млн. лева и става общо 6,5 млн. лева. Това е печалба, която вместо в „Алфа“ отива в кипърските офшорки. А дължимият данък от 10% не отива в българската хазна.

Цялата схема се разиграва само 4 дни

преди немската „Кварцверке” окончателно да придобие от „Алфа финанс холдинг” мажоритарния пакет в „Каолин”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване