10/06/15 05:49
(http://www.klassa.bg/)

Красимир Велчев беше избран за председател на Комитета по икономически, търговски, технологични и екологични въпроси на ПАЧИС

 Народният представител Красимир Велчев беше единодушно избран за председател на Комитета по икономически, търговски, технологични и екологични въпроси на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС). На 5 и 6 октомври 2015 г. Народното събрание е домакин на заседанията на два от комитетите на Асамблеята – по икономически и по правни и политически въпроси.
 
Заседанието на Комитета по икономически, търговски, технологични и екологични въпроси започна с доклад на заместник-ръководителя на българската делегация в Асамблеята Павел Христов за въвеждането на електронното правителство в страните на ЧИС. Той цитира стойностите на глобалния индекс за развитие на електронните правителства на ООН през 2014 г. за някои от страните-членки на ПАЧИС. Павел Христов подчерта, че индексът измерва три важни параметри на електронното правителство – предоставяне на онлайн услуги, телекомуникационна свързаност и човешки капацитет. По тези показатели от общо 193 страни Русия е на 27-мо място, Гърция – на 34-то, Грузия – на 56-то, Армения – на 61-во, Румъния – на 64-то, Молдова – на 66-то, Азербайджан – на 68-мо, Сърбия – на 69-то място, Турция – на 71-во, България – на 73-то.
 
Павел Христов отбеляза пред делегатите на форума, че има всички необходими инструменти за практическото прилагане на електронното правителство, но това е дълъг и скъп процес. Въвеждането на електронното правителство е насочено към това управлението да стане прозрачно за отделните хора и за обществото като цяло, посочи той и добави, че това е пътят за подобряване на ефективността на публичните услуги.
 
По темата изказвания направиха членове на делегациите на Турция, Украйна и Русия, които представиха информация за степента на въвеждане на електронното правителство в техните държави. Участниците в заседанието приеха доклада и определиха Павел Христов за докладчик по този въпрос за заседанието на Генералната асамблея на ПАЧИС.
 
Следващото заседание на Комитета по икономически, търговски, технологични и екологични въпроси ще бъде на 17 и 18 март 2016 г. в Ереван, Армения. Тогава парламентаристите ще дискутират по темата: „Проблеми на бежанците в ЧИС – икономически аспекти“. Доклад по нея ще представи Катарина Ракич от Сърбия.
 
В заседанията на комитетите по икономически и по правни и политически въпроси на ПАЧИС във Варна участват ръководителят на делегацията на Народното събрание в ПАЧИС Полина Карастоянова и  членовете на българската делегация в организацията Павел Христов, Красимир Велчев и Петър Кънев. Форумът беше открит от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.
 
Грузинският депутат Михаил Мацхавариани беше избран за заместник-председател на Комитета по правни и политически въпроси на ПАЧИС на заседанието на комитета във Варна. Преди това той представи пред членовете на комитета доклад на тема „Ролята на парламентите в осигуряването на правна рамка за борба с корупцията”. Михаил Мацхавариани подчерта, че основен лек за преодоляване на корупцията е наличието на политическа воля. Изказвания по темата направиха делегати от Турция, Украйна и Русия, а докладът беше единодушно приет от участниците в заседанието.
 
Генералният секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев представи пред делегатите на форума информация за работните срещи, които е провел с председатели на парламенти на страните-членки на ПАЧИС във връзка със засилване на статута на Асамблеята.
 
Следващото заседание на Комитета по правни и политически въпроси на ПАЧИС ще бъде на 25 и 26 май 2016 г. в Атина, Гърция. Правните аспекти, свързани със засилената бежанска вълна, ще бъдат обсъдени на заседанието. Доклад по нея ще представи румънският депутат Влад Нистор.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване