10/06/15 05:38
(http://www.klassa.bg/)

Марсоходът Curiosity засне вълшебен планински пейзаж

 Роувърът Curiosity на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) изпрати вкъщи прекрасна картичка с планински пейзаж от Червената планета, пише Space. Марсоходът изследва склоновете на високата 5.5 километра планина Шарп от септември 2014 година. Бавно, но сигурно роботът се изкачва нагоре и новата фотография, направена на 9 септември и публикувана в началото на октомври, показва част от терена, който Curiosity ще изследва в бъдеще. 
“Единственото нещо, което е по-удивително от тези изображения е мисълта, че един ден Curiosity ще се движи по тези хълмове”, казва Ашуин Васавада от Лабораторията за реактивно задвижване на NASA в Пасадена, Калифорния. 
На преден план в новата фотография, на около 3.2 километра от местоположението на роувъра, лежи хребет, богат на хематит - минерал от железен оксид. Зад хребета се намират древни хълмове, съдържащи глинести минерали, а отвъд тях са възвишения, богати на сулфатни минерали, посочват от Агенцията. “Променящата се минералогия в тези пластове на планината Шарп предполага промени на средата в младия Марс, като всички те са свързани с взаимодействие с вода преди милиарди години”, се казва в изявление на NASA.
Curiosity се приземи в 154-километровия кратер Гейл през август 2012 година. Целта на струващата 2.5 милиарда долара експедиция е да установи дали Червената планета някога е била в състояние да поддържа микробактериален живот. Наблюденията на марсохода в близост до мястото му на кацане разкриват, че в кратера Гейл е имало потенциално обитаема система от езера и потоци преди милиарди години. 
Планината Шарп е основната научна цел на Curosity. Учените от екипа на мисията искат роботът да се изкачи през ниските възвишения, търсейки отговор на въпроса как Марс се е превърнал от относително топъл и влажен свят в миналото в студената, суха планета, която познаваме днес. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване