10/06/15 11:48
(http://www.dnevnik.bg/)

Министерството на финансите очаква потреблението да подкрепя икономиката през 2016 г.


През 2016 г. Министерството на финансите очаква лек спад на безработицата и ръст в заплатите, продължаващо поевтиняване на петрола и оттам спад в цените на горивата, по-голямо вътрешно потребление и по-видим ръст на икономиката. Очаква се също спестяванията да забавят ръста си заради прогнозирано по-активно потребление, а кредитирането да остане слабо. Това е записано в есенната прогноза на ведомството.

Потребителите ще харчат повече

От Министерството на финансите отчитат, че икономическият растеж за полугодието на 2015 г. е по-висок
от първоначалните очаквания. Това се дължи основно на износа, докато потреблението на домакинствата
отчете по-нисък растеж спрямо оценките, заложени в пролетната прогноза. До края на годината се очаква
изменение на тази тенденция с ускоряване на вътрешното търсене и забавяне на износа, което ще до
веде до нарастване на БВП от 2% през 2015 г. (при 1.4% в пролетната прогноза). Това според министерството се дължи както на подобрената външна среда, така и на възстановяването на дейността на някои износители  след временно прекъсване през 2014 г.

През тази година се очаква ръстът в потреблението на домакинствата до достигне 1.5 на сто.

През 2016 г. се очаква растежът на българската икономика слабо да се ускори до 2.3%. Със засилването на доверието на домакинствата, нарастването на потреблението ще се ускори до 2.5% през 2016 г. Крайните потребителски разходи на правителството се очаква да нарастват, но приносът им към растежа на БВП ще бъде сравнително ограничен през 2015 и 2016 г., се сочи още в анализа.

През 2016 г. се предвижда забавяне на растежа на инвестициите заради преминаването към новия програмен период на ЕС и необходимото време за техническото оформление и започване на изпълнението на проектите, финансирани по тази линия.

Високата база от 2015 г. пък се очаква да се отрази в забавено нарастване на износа на стоки през 2016 г.

За периода 2017–2018 г. се очаква постепенно ускоряване на растежа на БВП до 2.7%. Негов двигател се очаква да е вътрешното търсене. Както частното потребление и инвестиции, така и публичният сектор
ще увеличават своя принос в растежа на икономиката.

Отчита се, че нарастването на вътрешното търсене ще се отрази и в покачване на нивата на вноса. Така, въпреки очакваното ускорение на износа, нетният износ ще има отрицателен принос за реалния растеж на БВП.

В същото време се очаква номиналното нарастване на износа да изпреварва това на вноса.

По-малко безработни, по-високи доходи

Към края на тази година се очаква заетите да се увеличат с 0.5%. Въпреки че безработицата леко ще се повиши заради приключването на сезонните дейности с края на лятото, се очаква тя да достигне към края на годината 10 на сто, което е с 0.8 процентни пункта по-ниско ниво спрямо прогнозата на министерството от пролетта.

Постепенното възстановяване на вътрешното търсене през 2016 г. се очаква да подкрепи търсенето на труд и темпът на увеличение на заетостта слабо ще се ускори до 0.6%. Това ще обуслови по-нататъшния спад в нивото на безработица до 9.2%.

През 2016 г. доходите от труд ще се повишат с по-висок темп от 4.8%, в резултат от ускоряването на реалния растеж на производителността на труда, инфлационните процеси и повишеното търсене на труд, смятат в Министерството на финансите.

Петролът и горивата ще продължат да поевтиняват

Прогнозата на ведомството е, че петролът и през следващата година ще продължи да поевтинява, което пък ще се отрази на цените на горивата на вътрешния пазар, въпреки оценката не само на потребителите, но и на експертите, че спадът в цената на суровината през тази година имаше слаб ефект върху цената на бензините.

Очакването за цената на петрола сорт брент е ревизирано в посока надолу в сравнение с прогнозата от пролетта заради наблюдаваното свръхпредлагане в международен план и наличието на големи запаси, особено в САЩ.

Така през 2016 г. се очаква цената на този петрол да е около нивото от 51.8 долара за барел при очаквани през пролетта - 61.8 долара.

При цените на храните се очаква да има лек ръст, но към края на 2016 г. Лекото поскъпване на еврото спрямо щатския долар се очаква да се отрази в по-ниски цени на внасяните стоки за дълготрайна употреба. Повишението на цените в сферата на услугите в края на 2016 г. се очаква да остане близко до това от предходната година, около 1.2%. Средногодишната инфлация за 2016 г. се очаква да
бъде положителна - от 0.8%.

Депозитите ще растат по-бавно

Очакванията на министерството за паричния сектор са ревизирани в низходяща посока спрямо пролетната прогноза, в резултат от текущото развитие на основните индикатори до юли 2015 г. и понижени очаквания за депозитната и кредитна активност.

Есенната прогноза е за по-слаб растеж на кредитирането за частния сектор за целия прогнозен период, като основна тежест за ревизията има кредитирането при нефинансовите предприятия, който въпреки по-високия спрямо очакванията растеж на икономиката не успя да се възстанови.

"Предстоящият преглед на активите и стрес тест в банковия сектор, относително високите реални лихвени проценти и все още високото ниво на задлъжнялост в корпоративния сектор ще имат задържащ ефект върху растежа на кредита за частния сектор през 2015 и 2016 г.", е записано в прогнозата.

По-ниска е прогнозата на министерството и за темповете на растеж на депозитите, което се базира на очакването, че спестяванията на домакинствата ще растат бавно заради ускоряването на потреблението.

С ускоряването на растежа на икономиката се очаква и темпът на нарастване на депозитите на нефинансови предприятия също да се забави.

През 2017 и 2018 г. растежът на депозитите в банковата система отново се очаква да започне да се ускорява, но за целия прогнозен период той ще остане на относително по-ниски нива спрямо средното за периода от 2009 г. до отписването на баланса на КТБ през ноември 2014 г.

Кредитирането за частния сектор ще нараства със сравнително слаби темпове в периода 2015–2018 г. В
края на 2015 г. растежът му на годишна база ще бъде 0.3%, а в края на 2016 г. ще се възстанови до 1.2%.
Относително ускоряване на кредитирането на частния сектор се очаква да има през 2017 г. до 2.6% и в края на 2018 г. до 3.6%, движено основно от по-високия растеж на корпоративните кредити.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване