10/06/15 05:21
(http://www.klassa.bg/)

Паразити носят Нобел

 Ирландецът Уилям Кембъл, японецът Сатоши Омура и китайката Юю Ту са тазгодишните носители на Нобеловата награда за физиология или медицина за нови методи, които са революционизирали лечението на паразитните болести, включително маларията.
Половината от наградата е присъдена на Юю Ту, а останалата половина си разделят Уилям Кембъл и Сатоши Омура.
Първата Нобелова награда за физиология или медицина е връчена през 1901 г. на Елим Адолф фон Беринг (Германия) "за работата му върху серумната терапия, специално за прилагането й при дифтерия, с което отваря нов път за медицинската наука и дава на лекарите победоносно средство против болестта и смъртта".
Миналата година с Нобеловата награда бяха удостоени американецът Джон О'Кийф, работещ във Великобритания, и норвежката семейна двойка Мей-Брит и Едвард Мозер. Отличието им бе връчено за откритията им за клетки, съставляващи позиционираща система в мозъка. Учените изследват клетъчната биология на главния мозък.
С обявяването на наградата по медицина започна т. нар. Нобелова седмица.
Носителят или носителите на Нобеловата награда за физика ще бъдат огласени на 6 октомври, за химия – на 7 октомври, литература - 8 октомври, за мир – на 9 октомври, а за икономика – на 12 октомври.
По желание на Алфред Нобел (1833 –1896) наградите, носещи неговото име, са за най-важните открития в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения, за дейност в интерес на световния мир.
Присъждат се от комисии, излъчвани от Шведската кралска академия на науките – за физика и химия; от Каролинския медицинско-хирургически институт в Стокхолм – за физиология или медицина; от Шведската академия по литература – за литература. Петчленен комитет, избран от норвежкия парламент, присъжда наградата за укрепване на мира.
През 1968 г. е учредена Нобелова награда и за икономически науки, финансирана от шведската национална банка.
Първата Нобелова награда е връчена в Сен Тропе през 1901 г. – пет години след смъртта на Алфред Нобел.
Церемониите в Стокхолм и Осло, на които отличените получават наградите си, по традиция се насрочват на 10 декември, годишнината от смъртта на Нобел. Всяка награда може да бъде присъдена най-много на трима номинирани. Тя се състои от златен медал, диплом и парична сума.
Размерът на Нобеловата награда е намалял заради кризата и очевидно, че това се превръща в закономерност. Победителите за първи път от 15 години ще получат по-малко от милион долара. Формално паричната награда си остава същата 8 милиона крони, но заради падането курса на шведската валута тази година сумата за лауреатите ще бъде 950 000 долара. От 2012 г. заради финансовата криза паричната й равностойност бе намалена с 20% до осем милиона шведски крони или 1,2 милиона долара.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване