10/06/15 22:00
(http://www.klassa.bg/)

Плевнелиев с обръщение за вота: Избираме политиците, които са най-близо до нас

 Кметовете са най-близо до хората, затова трябва да изберем кандидата, който познава най-добре местните проблеми. Това каза президентът Росен Плевнелиев в обръщението си по повод предстоящия избор на местни власти и произвеждането на национален референдум. 

Всички избори носят своята специфика и са еднакво важни за демократичното развитие на държавата, но на местните избори ние избираме тези политици, които ще са най-близо до нас, които ще управляват нашия град или село, които ще взимат решения за развитието на нашия квартал, за улицата, по която всеки ден се движим, за парковете и градините, в които играят децата ни.

„Уверен съм, че вече имаме достатъчно опит, за да направим най-добрия избор”, заяви той и добави, че местното самоуправление има своя огромен смисъл. Плевнелиев призова да дадем гласа си за този, който предлага конкретни и работещи решения, който има и знанията, и възможностите да се възползва най-пълноценно от европейските и национални средства за благоустройство на общината. „През последните години всеки от нас все по-ясно усеща, че европейската солидарност е част от нашия живот. Тя може да подпомогне развитието и на най-малкото, и на най-отдалеченото населено място, стига то да бъде управлявано от компетентен, амбициозен политик, с ясна визия, но и експерт, който знае как да осъществи идеите си”, посочи той. 

Плевнелиев се обърна към политическите партии с призив да се възползват най-пълноценно от оставащото време до изборите, като акцентират върху конкретните идеи и намерения на техния кандидат. „Нека дадем възможност на нашите съграждани да направят своя информиран избор кого ще подкрепят, но и какво ще изискват от него. Защото в политиката и на национално, и на местно ниво доверието се гради върху изпълнените обещания. Проблемите, пред които страната е изправена, и нуждите от дълбоки реформи в не един сектор, предлагат лесни изкушения да се търси временен и тяснопартиен успех”, каза той. 

„Дългосрочно обаче всяка една партия ще спечели единствено когато е честна с хората – когато кметът обещае това, което може да свърши и го изпълни, когато решава проблемите, за които е избран. Нека не залагаме на евтин популизъм или криворазбран национализъм, защото от тях няма да се създадат нито работни места, нито ще се подобри жизнената ни среда”, призова президентът и добави, че българските граждани очакват конкретни стъпки за модернизация и прогрес, които да подобрят качеството на живот в българските региони. 

Никой изборен резултат не може да бъде оправдан, ако е за сметка на обществената стабилност, на етническата и религиозна толерантност. Това се казва в обръщение на президента Росен Плевнелиев по повод предстоящите местни избори и национален референдум.

Държавният глава е категоричен, че има граници на политическото поведение, които нямаме право да пресичаме, защото те оказват пагубно влияние върху цялото ни общество.

“Езикът на омразата може само да руши и ние всеки ден усещаме щетите, които нанася безпринципното противопоставяне и стремежът да се очерни опонентът на всяка цена”, казва още президентът. Той призовава политическите сили да не залагат на евтин популизъм или криворазбран национализъм, защото от тях няма да се създадат нито работни места, нито ще се подобри жизнената ни среда.

Дългосрочно всяка една партия ще спечели единствено когато е честна с хората – когато кметът обещае това, което може да свърши, и го изпълни, когато решава проблемите, за които е избран, заяви държавният глава. Гражданите чакат конкретни стъпки, които да подобрят живота им.

Плевнелиев зове и за по-активно участие в референдума за въвеждане на електронно и дистанционно гласуване. по думите му пряката демокрлация е “горлемият отсъстващ” вече 25 години.

Той е убеден, че без значение дали хората ще отговорят с ДА или НЕ, на допитването няма да има губещи. Защото винаги когато политиците се съобразяват с мнението на народа, печели държавността. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване