10/06/15 19:09
(http://www.dnevnik.bg/)

Президентът назначи Филип Димитров и Мариана Карагьозова-Финкова за конституционни съдии


Президентът Плевнелиев назначи Мариана Карагьозова-Финкова и Филип Димитров за членове на Конституционния съд, съобщиха от администрацията на държавния глава.

Днес Плевнелиев подписа указите за назначаването им. Двете номинации за представители на президента в КС бяха обявени на 15 септември.

Филип Димитров е министър-председател (1991-1992 г.) на България и народен представител в 36-ото, 37-ото и 40-ото Народно събрание. Заместник-председател е на Обединения парламентарен комитет ЕС - България (1993 - 1997 г. и 2005 - 2008 г.). От 2007 г. е член на Европейския парламент, заместник-председател на Конституционната комисия на ЕП. 

Притежава над 20-годишен юридически стаж като адвокат, член е на Софийската адвокатска колегия.

Мариана Карагьозова-Финкова е професор по конституционно право (2009 г.), ръководител на Катедра "Конституционно право" при Юридическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски" (2003 - 2013 г.). Координатор по програма ЕРАЗЪМ при Юридическия факултет на СУ от 1999 г. Притежава редица специализации в областта на защитата на човешките права, прилагането на европейските стандарти в публичната администрация, на европейското и американското право в Белгия, Холандия, Великобритания, САЩ, Швейцария, Чехия, Унгария.

Автор на много книги, студии и статии по въпросите на конституционното и сравнителното конституционно право.

Освен от президента, предстои да бъде определен и един член на Конституционния съд от парламентарната квота. Кандидати за поста са омбудсманът Константин Пенчев, издигнат от ГЕРБ, и членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Михаил Кожарев, предложен от Патриотичния фронт.

Общото събрание на Върховния административен и Върховния касационен съд  вече излъчи Таня Райковска за конституционен съдия от квотата на съда.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване