10/06/15 05:05
(http://www.klassa.bg/)

Пчели роботи могат да плуват

 Робопчелите на Харвард вече са доста ловки за безпилотен самолет с размерите на кламер. Те летят стабилно наоколо при безветрие и зависват на място като истинските пчели. Изследователите са им придали нов талант с който дори насекомите не разполагат - способността да "летят" под водата. За да постигнат това, те правят като патиците и преминават от полет към плуване, когато се ударят във водата потъват малко, после забавят темпа на размах на крилата си до 9 Hz, докато във въздуха е 120 Hz. Това е способност, която няколко дрона имат, но целта е да се изградат автономни роботи, които да могат да извършват полезни дейности, като търсене и спасяване.

Екипът все още не е създал достатъчно мощни миниатюрни батерии, за да могат пчелите да летят със собствена енергия. Това е така, защото колкото по-малък е безпилотният самолет, толкова по-малко е времето на полет, а при тегло от 100-милиграма робопчелите на Харвард са доста малки. Също е необходима и смазка за крилата, които са твърде леки, за да продлеят повърхностното съпротивление на водата и преминат към плуване. Микро дрона също се нуждае от допълнителна енергия, за да излезе от водата и да се прбори при първите няколко маха с водата по крилата си.

Учените от Харвард все още трябва да намерят решение на тези и други въпроси, като полет при силен вятър, което не е проблем за истинските пчели. След като това се случи, няма да има място на което да не могат да достигнат по въздух или вода.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване