10/06/15 14:56
(http://www.dnevnik.bg/)

Русия може да засекрети информацията за собствениците на вили и яхти


Федералната служба за безопасност на Русия (ФСБ) е изготвила законопроект, който предвижда информацията за собствениците на недвижими имоти, самолети и яхти да стане класифицирана, предаде РБК. Предложението гласи, че достъп до такава информация (освен самите притежатели на имуществото и техните представители) ще имат само "компетентните държавни органи".

Вчера законопроектът е бил подкрепен от правителствена комисия, разказва източник на РБК, пожелал анонимност. Сега предстои проектът да бъде обсъден на заседание на кабинета и после да бъде внесен в Държавната дума.

Според сега действащото законодателство в Русия информацията от Единния държавен регистър за недвижимото имущество е общодостъпна и всеки би могъл да поиска справка с малки изключения. ФСБ предлага всички документи от архива да се засекретят, включително личните данни на собствениците на имоти.

Според службата предоставянето на данни от регистъра е необходимо за юридическото обезпечаване на сделките с имотите, но разкриването и на личните данни на собствениците после може да бъде използвано за вадене на компромати срещу тях или за извършване на престъпления. Освен това ФСБ се опасява, че пълният достъп до архивите улеснява създаването на алтернативна база данни за съхранение и актуализиране на информация, като по този начин се изземват функциите на държавните институции. Аналогична е ситуацията и с други информационни архиви като националния кадастър, архиви за въздухоплавателни средства др.

Ако бъде одобрена, тази инициатива може да попречи на борбата с корумпираните държавни чиновници, обясни пред РБК  Роман Рубанов, директорът на създадената от блогъра Алексей Навални Фондация за борба с корупцията. Той предположи, че законопроектът може да е свързан със скандала с бившия директор на ФСБ Николай Патрушев и неговото имение, оценено на 1.1 милиарда рубли.

РБК посочва още случаи, които няма да могат да бъдат разследвани, ако законът бъде приет:

- домът на новата съпруга на говорителя на руския президент Дмитрий Песков. Олимпийската шампионка по фигурно пързаляне Татяна Навка, е собственик на къща и парцел в Московска област, оценени на 15.6 милиона рубли;

- домът на бившия директор на руските железници Владимир Якунин в московското село Акулинино привлича вниманието на службите през 2013 г. Имението се разпростира на площ 70 хектара и освен основната постройка включва къща за гости (623 кв.м), сауна (644 кв.м) и къща за пазачите (418 кв.м) През ноември 2014 г. Якунин съобщи, че е продал имота, а парите е вложил във ВТБ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване