10/06/15 05:15
(http://www.klassa.bg/)

Руска телевизия прогнозира „бомбено време“ до края на месеца

 

Сергей Лавров: Говорят ни за свободна сирийска армия, но къде е тя?

 

Метеоролозите на руската телевизия „Россия 24“ "блеснаха" с коментара, че времето за бомбардировки в Сирия е избрано много удачно, защото октомври е много благоприятен за полети – средната скорост на вятъра е 2-4 метра в секунда, а валежите са не повече от веднъж на десет дни, което не може да окаже сериозно въздействие върху атаките на руските ВВС в района. От кадрите се разбира, че до края на октомври руските самолети ще летят, след което времето се разваля и вероятно полетите ще намалеят.

Със започването на въздушната операция в Сирия срещу терористичната групировка „Ислямска държава” Москва е осуетила плановете на САЩ да установят зона забранена за полети над страната, съобщава в. „Файненшъл Таймс”. Според изданието договореността за това е била вече почти постигната, като в основата й били предишни предложения на Турция и Йордания. Целта на коалицията била да попречи на сирийския президент Башар Асад да води борба с противостоящите му сили и така да ускори падането му от власт. Тези планове на коалицията ускорили намесата на Русия в сирийската криза.

Веднага след началото на руските бомбардировки в Сирия западните лидери и свързаните с международната коалиция представители на други държави обявиха, че Русия бомбардира не позиции на „Ислямска държава”, а по-скоро на „умерената” опозиция.

Оглавяваната от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" се готви да отвори широк фронт в Североизточна Сирия, за да окаже натиск върху столицата на джихадистите Ракка, пише в. "Ню Йорк таймс".
Миналата седмица президентът Барак Обама е одобрил две важни стъпки за предприемане на офанзивата през следващите седмици. Обама за първи път е наредил на Пентагона да се доставят пряко боеприпаси и може би и известно въоръжение на сирийските опозиционни сили, действащи в Сирия, посочва вестникът. Президентът е подкрепил и идеята за засилена кампания от въздушни удари от военновъздушната база в Турция, макар че предстои да се доуточнят важни подробности по нея. Целта на тези мерки е между 3 000 и 5 000 арабски бойци да се присъединят към над 20-те хиляди кюрдски бойци в офанзива, подкрепена от десетки самолети на коалицията, за да се окаже натиск върху Ракка. Плановете предвиждат също бойци на сирийската опозиция да затворят плътно важен участък от около 95 км по сирийската граница с Турция, за да се прекъсне основният път за снабдяване на "Ислямска държава".
Новият северен фронт ще е изцяло насочен към отслабване на ИД на неин терен, в момент когато джихадистите държат Мосул и Рамади в Ирак и Палмира в Сирия, уточнява "Ню Йорк таймс"
Тази операция на САЩ и съюзниците им ще бъде осъществена далеч от района в който се води руската въздушна кампания в Западна Сирия.

Русия е предложила на САЩ военните на двете страни да установят в най-скоро време пряк контакт заради военната й операция в Сирия, заяви руският външен министър Сергей Лавров. Лавров съобщи, че Русия е поискала разяснения от САЩ за това, какво представлява Свободната сирийска армия. "Говорят ни за Свободна сирийска армия, но къде е тя? Тя остава фантомна структура, за нея нищо не е известно. Готови сме да установим с нея контакт", посочи той. Руският външен министър съобщи, че Ирак не е отправял официално искане до Русия за въздушни удари срещу "Ислямска държава" на негова територия. "Чух изявление на иракския премиер, че е заинтересован руската авиация да помогне за унищожаването на терористите на територията на Ирак. Премиерът заяви това, след като първите дни на нашата операция в Сирия доказаха най-висока ефективност на нашите военни", каза Лавров. "Но при нас не са постъпвали официални искания от иракска страна," изтъкна той.

Междувременно руската авиация е атакувала 9 обекта на „Ислямска държава“. В провинция Хомс са унищожени два склада с боеприпаси. Край град Идлиб са ликвидирани 30 единици бойна техника, сред които танкове Т-55, пленени от джихадистите от сирийската армия.

Руски военен самолет е нарушил турското въздушно пространство близо до границата със Сирия в събота, което е накарало турските военновъздушни сили да изпратят два изтребителя Ф-16, за да го прехванат, предаде Ройтерс.

Министерството е повикало посланика на Русия, за да протестира срещу нарушението, се посочва в изявление на ведомството. Турция е призовала Русия да избягва повторение на подобно нарушение или ще бъде държана "отговорна за всеки нежелан инцидент, който може да се случи".

Русия е информирала Турция, че нарушаването на турското въздушно пространство край сирийската граница на 3 октомври е било резултат от "навигационна грешка", съобщи "Хюриет дейли нюз". Според източниците руски СУ-30 е навлязъл на неколкостотин метра в турското въздушно пространство над град Яйладагъ, окръг Хатай, в събота, но се е върнал в пространството над Сирия след получено предупреждение.

Инцидентът става, след като миналата седмица Турция изрази безпокойства във връзка с въздушните удари на Русия в Сирия срещу сили, противопоставящи се на сирийския президент Башар ал Асад, включително и такива, които се ползват с чуждестранна подкрепа, посочва Ройтерс. Турция и Русия имат различна позиция по отношение на сирийския режим, като Москва подкрепя президента Башар Асад, а Анкара настоява за свалянето му от власт, напомня още агенцията.

Същевременно сирийски бунтовнически групировки, включително мощната ислямистка фракция "Ахрар аш Шам", призоваха страните от региона да сформират съюз срещу Русия и Иран в Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на тяхно комюнике. Бунтовниците, между които и групировки под шапката на Свободната сирийска армия, посочват в изявлението, че е необходимо сътрудничество за противопоставяне на "руско-иранския съюз, окупиращ Сирия".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване