10/07/15 05:56
(http://www.klassa.bg/)

Пентагонът свали Русия на земята

 САЩ не изключват възможността за руска сухопътна операция в Сирия, твърдят пред Си Ен Ен двама анонимни служители на Пентагона. Според тях Москва премества в Сирия военни части и оръжия за наземни операции.

Според източниците Русия засилва "сухопътната операция", за да подкрепи правителството и армията на страната срещу опонентите на президента Башар Асад. Длъжностните лица се съмняват, че тези действия са нужни за борбата срещу "Ислямска държава".

Източниците на телевизията са пояснили, че Русия е разположила артилерия и четири ракетни установки БМ-30 "Смерч" между градовете Хомс и Идлиб.

Преди няколко седмици Русия разположи артилерия в пристанището Латакия, което беше прието за необходимо за защита на базата, където Русия разполага с най-малко 50 изтребители бомбардировачи и щурмови самолети, а така също с транспортни и бойни хеликоптери. Преместването на тежките въоръжения към Хомс обаче показва, че руснаците се подготвят за атака, смятат източниците на Си Ен Ен.

В понеделник председателят на комисията за отбрана в руската Дума адмирал Владимир Комоедов, заяви, че е възможно групи руски доброволци да се появят в редовете на сирийската армия. Какво може да привлече доброволците? Разбира се, парите, каза Комоедов. Дневната заплата на един такъв доброволец достига до 50 долара. В петък предизентът на Чечения Рамзан Кадиров заяви, че е готов да изпрати чеченски части в Сирия за извършване на специални операции, ако президентът Владимир Путин даде благословията си.

По този въпрос прессекретарят на Путин Дмитрий Песков подчерта, че поддържането на доброволци не може да бъде функция на държавата.

Русия многократно отрича да готви каквато и да било сухопътна операция в Сирия. В Москва наричат новинарския поток, който се лее в западните медии, "информационна война".

Междувременно руските военни самолети са нанесли удари по позициите на терористите от ИД в Палмира и Алепо. По време на атаката са унищожени 20 автомолиба на джихадистите и три склада с оръжие. На фона на случващото се стана известно, че втори руски самолет е нарушил въздушното пространство на Турция и това се превърна поредния проблем, а президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган първо определи цялата операция като грешка, а след това, заради нарушенията на руските самолети, заплаши, че Москва може да загуби дружбата на Анкара. Руският посланик в Турция бе привикан за обяснения на "провокациите", както определиха проблема в НАТО.

Русия може и да не планира наземна операция, но такива планове имат сирийските правителствени сили и техните съюзници. Те се готвят за сухопътна офанзива в контролиран от бунтовниците район, който бе мишена на руските въздушни удари през последните дни, заяви източник, близък до ливанското шиитско движение Хизбула, цитиран от ДПА.

Хиляди бойци от Хизбула, иранската елитна военна част от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, сирийската армия и паравоенни формирования са мобилизирани за щурмуване на зоната северно от централния град Хомс.

Една сухопътна операция вероятно ще разгневи още повече западните и арабските поддръжници на сирийските бунтовници, които вече разкритикуваха Русия, че е нанесла въздушни удари в района по цели, които не са на джихадистката групировка "Ислямска държава" - официално прокламираната цел на кампанията на Москва, отбелязва ДПА.

Въпросната зона, която е бастион на сирийската опозиция почти от самото начало на конфликта в страната преди повече от четири и половина години, е контролирана от няколко групировки, сред които местният клон на "Ал Кайда" "Джебхат ан Нусра". Смята се обаче, че "Ислямска държава" няма присъствие в района.

 

 

САЩ в момента водят с Русия непряка война в Сирия, заяви американският сенатор Джон Маккейн. Така той коментира скорошното изказване на президента Барак Обама, който увери, че Сирия няма да стане място за водене на индиректна война между САЩ и Русия. Това би била лоша стратегия от наша страна. Това не е състезание по шахмат между свръхдържави, каза сенаторът. Според Маккейн САЩ „изобщо нямат стратегия“ по въпроса. Той смята, че Русия се отнася към САЩ с пренебрежение и презрение и фактът, че Москва изпрати своята авиация в Сирия 48 часа след срещата на Обама и Путин в ООН, е явно доказателство за това.

Планът на Обама се заключава в опит да избегне въвличането на САЩ в конфликт в Близкия изток с участието на много страни, защото там са се изтрили границите между добро и зло, пише в. "Вашингтон пост". Основният проблем на Обама е в това, че плановете им се разминават с тези на сирийските бунтовници. Основната задача на САЩ е унищожаването на "Ислямска държава", а на сирийската опозиция - да свали режима на Асад.

Асад е подкрепян от Иран, Русия и Хизбула, докато на страната на опозицията в Сирия са САЩ, Турция, Франция, Великобритания, Саудитска Арабия. В тази ситуация трябва да се помни, че "войната с чужди ръце" е разрушителна не само за основните участници на войната, но и за страните, който подкрепят различните страни. Съществува риск, че тези страни ще се сблъскат пряко, пише по темата "Файненшъл Таймс".

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване