10/07/15 07:58
(http://www.dnevnik.bg/)

Президентът ще наложи вето на Закона за военното разузнаване, заяви шефът на кабинета му


Президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето на промените в Закона за служба "Военна информация, обяви началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева пред Би Ти Ви.

Захариева уточни, че мотивите за ветото не са "заради определена личност", а заради намаляването на кръга хора, които биха имали възможност да заемат тази позиция.

"Досега е могло да е цивилно лице и службата е вървяла не лошо", коментира Захариева.

Това е единственият закон от пакета за националната сигурност, на които президентът ще наложи вето, добави Захариева. Плевнелиев отказа да върне текстовете от Закона за НСО, в които на охранителите се дадоха полицейски правомощия.

На 1 октомври Народното събрание прие промени в Закона за служба "Военна информация", изискващи директорът задължително да има висше военно звание и да е на действителна военна служба. Така на практика сегашният началник на службата Йордан Бакалов не отговаря на изискванията на закона. Промените бяха предложени от БСП и бяха подкрепени от депутати на ГЕРБ при гласуването.

Йордан Бакалов беше назначен за шеф на Военното разузнаване през май, след като беше вътрешен министър в служебното правителство на Георги Близнашки.

Бакалов подаде оставка в понеделник, която не беше приета от министъра на отбраната Николай Ненчев.

На подобно мнение се оказа и премиерът Бойко Борисов, който също призова президентът да върне текста. Той щял да говори с групата на ГЕРБ, за да разбере как се е стигнало до приемане на поправката "анти-Бакалов".

Президентът ще свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) тогава, когато има наистина заплаха за националната сигурност, коментира Захариева

"Той до сега апелира 3 пъти да не се използва КСНС за популистки предизборни цели още повече по тези, за които е свикван, а по темата за отбрана беше преди няколко месеца... Партиите, които в момента призоваваха свикване на КСНС по тази тема, не бяха тогава част от решението и бяха тези, които не подкрепиха становището на КСНС", заяви Захариева и уточни, че става дума за "Атака".

"По отношение на бежанците за призива за свикване на КСНС нашите институции – и МВР, и армията, и другите органи си изпълняват добре задълженията. Фактът, че няма проблеми с бежанците означава, че ние сме една от малкото държави, които изпълняваме европейските регламенти", каза още Захариева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване