10/08/15 09:35
(http://www.dnevnik.bg/)

Да се отнема книжката за пет нарушения на година предлага шефът на транспортната комисия


Председателят на транспортната комисия в Народното събрание Гроздан Караджов ще предложи да се приемат нови промени в Закона за движението по пътищата, според които на нарушителите по пътя, които са направили 5 нарушения в рамките на една календарна година, да се отнема шофьорската книжка.

"Този текст не е предлаган до момента по чисто технически причини", заяви Караджов пред Нова телевизия.

"Някой, който е в рамките на една година извършва 4 нарушения и не може да си вземе бележка, ние трябва да го изведем от пътя на петото", каза Караджов.   

В промените се предвижда още ако шофьорът е без книжка, колата му да бъде спряна от движение. Когато е на нарушителят, колата ще бъде дерегистрирана, а когато е на друг собственик, ще бъде свалян регистрационният номер и няма да може да се кара до заплащане на глобата.

В началото на седмицата от МВР също предложиха редица промени в закона. Мерките включват затвор от една до три години за превишение на скоростта с над 60 км/ч, служебно спиране от движение на коли, които са карани от шофьори без книжка или употребили алкохол, криминализиране на гонките и увеличаване на глобите за най-тежките нарушения.

Предвижда се и облекчена процедура за съставяне на фишове за по-маловажните нарушения на пътя и повишаване на събираемостта на глобите чрез активизиране на публичните изпълнители към Националната агенция по приходите.

Пред БНТ председателят на Комисията по вътрешна сигурност Атанас Атанасов коментира, че проблемът не е в нуждата от законови промени, от завишаването на санкции или от криминализирането на определени деяния.

"Дори в настоящия момент при добро желание при гонките биха могли да се внасят предложение за повдигане на обвинения за хулиганство... Тези хора, които имат по-голямо желание да се изявяват на пътя по някакъв начин, нямат никакъв страх, че ще бъдат наказани и оттам идва целият проблем", заяви Атансов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване