10/08/15 15:34
(http://pik.bg)

Дариткова: Персонализираната медицина да намери място в здравната стратегия

Дариткова: Персонализираната медицина да намери място в здравната стратегия

Персонализираната медицина трябва да намери място в Националната здравна стратегия с хоризонт 2020 г. Това заяви Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в НС, на форум за персонализираната медицина.

Според Дариткова максимата, че трябва да лекуваме пациента, а не болестта е намерила място в персонализираната медицина. Тя подчерта, че предизвикателството в момента е да се направи добра нормативна уредба, в която иновациите да намерят мястото си в името на пациентите.

„Трябва да намерим интелигентна регулаторна рамка, в която персонализираната медицина да намери място. На практика Националната здравна стратегия е почти готова, но трябва да се чуе и мнението на Министерството на здравеопазването”, добави Даниела Дариткова. Денис Хорган, изпълнителен директор на Европейски алианс на персонализираната медицина, пък заяви, че преди пациентите са били едни и същи и лекарите са ги лекували съответно по един и същи начин.

„Сега гледаме по-скоро на индивидуалния пациент, а не на пациентите в тяхната съвкупност. Много пациенти бяха свръх лекувани, което струва много на националната икономика. Науката се ускорява, както се е развивала и колата през последните 100 години, така и лечението се развива с много бързи темпове”, коментира още Хорган. Чрез подходите на персонализираната медицина се полагат сериозна усилия да се подобрят грижите за пациентите чрез по-прецизни прогнози за успех на лечението.

Без персонализираната медицина трудно може да се осигури качество в лечебните заведения, а качеството е свързано с пари, на мнение беше управителят на НЗОК Глинка Комитов. Станимир Хасърджиев, член на Борда на Европейски пациентски форум беше убеден, че първите крачки да се персонализира медицината вече са факт. „Налични са първите лекарства, за които да сме сигурни за кои точно пациенти са подходящи. Голяма част от съвременните лекарства все още водят до много негативни ефекти и стрес за организма. Ако сме способни, да избегнем до голяма степен ненужни терапии”, каза той и допълни, че е необходимо системите на държавите-членки да бъдат адаптирани към новите реалности.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване