10/08/15 08:31
(http://www.dnevnik.bg/)

Комунистите в Португалия ще подкрепят правителство на социалистите


Комунистите в Португалия биха подкрепили правителство, водено от социалистите, заяви лидерът на партията в сряда, като тази промяна в политика допълнително ще усложни усилията на напускащата дясноцентристка коалиция да образува правителство на малцинството, предаде "Ройтерс".

Политическа несигурност след изборите миналия уикенд заплашва да провали крехкото икономическо възстановяване в Португалия, която издържа години на строги икономии и беше спасяване от своите партньори от еврозоната и Международния валутен фонд.

Коалицията на Педро Пасос Коелю спечели най-много гласове, но загуби парламентарно мнозинство на изборите в неделя и той в момента служи като служебен премиер.

"Едно решение за правителство, което неминуемо включва социалистите, ще има нашата политическа подкрепа, за да спрем повторението на тази политика на строги икономии", каза лидерът на Комунистическата партия Йеронимо де Соуса след среща с лидера на социалистите Антонио Коста.

Крайно-левите в страната обикновено обвиняват социалистите, че не водят правилните политики и коментарите на де Соуса са голяма промяна в отношенията им. Ако успеят да преодолеят традиционните си различия, социалистите, комунистите и крайно левият "Ляв блок" - с които Коста ще се срещне в четвъртък - ще имат достатъчно места в парламента, за да направят правителство на мнозинството.

Ако Коелю се опита да създаде правителство, то ще се нуждае от подкрепата на социалистите в прокарването на новите закони.

Дясноцентристкото обединение на Пасос Коелю има 104 места в 230-местния парламент, социалистите - 85 места, "Левият блок" - 19 и комунистите - 17.

Социалистите искат да облекчат политиките на строги икономии, но подкрепят бюджетните цели, договорени с Европейския съюз. И комунистите, и "Левият блок" искат предоговаряне на дълга на Португалия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване