10/08/15 22:47
(http://www.klassa.bg/)

КОНГРЕСЪТ НА САЩ ЗАПОЧНА РАЗСЛЕДВАНЕ НА РУСКАТА ИЗНЕНАДА С БОМБАРДИРОВКИТЕ

 

Ердоган щял да си спре газта от Русия заради Сирия

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър заяви, че изстрелването на крилати ракети без предупреждение по цели в Сирия е непрофесионално действие от страна на Русия. По думите на шефа на Пентагона руска ракета е прелетяла само на няколко мили от американски безпилотен самолет. Освен това Картър прогнозира, че Русия може да понесе тежки загуби идните дни в Сирия.

Междувременно комисиите по разузнаване в камарата на представителите и Сената на САЩ са започнали разследване на действията на американските спецслужби, които не били в състояние да доложат за началото на военната кампания на Русия в Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на собствени източници. Американското разузнаване внимателно е наблюдавало действията по засилването на руското военно присъствие в Сирия, но началото на въздушните удари на руските ВВС се оказаха изненада за него.

Турция може да преразгледа въпроса за закупуване на руски газ заради изострянето на отношенията с Москва след инцидентите с руски самолети на границата със Сирия. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган. По думите на Ердоган Русия трябва да бъде чувствителна по такива въпроси, тъй като Турция може да купува газ "от най-различни места". Ердоган заяви също така: Ако руснаците не построят АЕЦ "Акку", някой друг ще дойде и ще я построи.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви на 6 октомври, че Русия е дала на Турция изчерпателни обяснения за инцидента с руските военни самолети, нахлули във въздушното пространство на страната. Тогава Ердоган предупреди Русия, че Москва ще изгуби много в случай на по-нататъшно изостряне на отношенията с Анкара. Той посочи, че са недопустими нарушавания на границата на държавата от страна на руската авиация. „Нападение срещу Турция е нападение срещу НАТО“, обобщи турският президент.

 

 

Междувременно в Турция бе открито предприятие за сечене на монети, каквито терористите от групировката „Ислямска държава“ обявиха, че възнамеряват да пуснат в обръщение в контролираните от тях територии. Цехът се е намирал в района Савджили, в близост до границата със Сирия. Полицията е конфискувала оборудване на сечене на монети, включващо машини, типови плочи, шаблони и заготовки. В цеха са работили шестима души.

 

 

 

 

В същото време сирийските правителствени сили, подкрепяни от руски въздушни удари, предприеха офанзива срещу бунтовниците в долината Ал Габ в Западна Сирия. Бунтовниците напреднаха в района през юли, като превзеха още територии, а това от своя страна заплаши крайбрежния регион, който е жизненоважен за контрола на президента Асад над Западна Сирия и изигра ролята на катализатор за руската намеса на негова страна.

Междувременно продължиха коментарите относно целите, които бомбардира руската авиация. От Държавния департамент на САЩ дойде твърда статистистика, според която над 90 процента от ударите на руските въздушно-космически сили в Сирия са насочени не срещу бойци от терористичните групировки "Ислямска държава" и "Ал Кайда", а срещу сирийската опозиция. Това заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

На свой ред министерството на отбраната на Русия заяви, че има основания да смята, че ударите на американските ВВС и на други държави в Сирия не винаги се нанасят срещу терористични цели. В цялата история има два мита, единият е, че Русия нанася удари там където няма "Ислямска държава" и другият е, че Русия унищожава населението, умерената опозиция и всичко това се случва с позоваване на анонимни източници, заявиха от руското ведомство.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване