10/08/15 15:41
(http://pik.bg)

Кунева: Връщането обратно на бежанци, които са икономически имигранти, е част от справянето с проблема

Кунева: Връщането обратно на бежанци, които са икономически имигранти, е част от справянето с проблема

Връщането обратно на бежанци, които са икономически имигранти, е част от справянето с проблема. Това каза пред журналисти в Бургас Меглена Кунева, вицепремиер по координация на европейските политики и институционални въпроси, по повод срещата на вътрешните министри на ЕС в Брюксел днес за ускоряване на репатрирането на нелегалните имигранти, предаде "Фокус".

„В голямата си част фокусът на проблема днес е върху миграцията. ЕС няма да престане да прави необходимото, за да следва политика, в която всички ние дълбоко вярваме. тази политика е започнала още през 40-те години. Първата конвенция за бежанците е европейска, тя обаче е защитавала тогава европейските граждани и бежанските потоци вътре в Европа. Искам да подчертая, че Европа е първият континент, който прави институция, свързана със защита на статуса на бежанеца. След това към тази женевска конвенция започват да се прибавят и други държави, извън ЕС. Европа е най-напредналият континент в това отношение, но има своя лимит, в който може да приема бежанци. Квотната система, която предложи ЕК и която България подкрепя, е може да се каже, че в един момента до тук можем и повече от това просто не може да издържи нито икономиката, нито социалната структура на европейското общество. Предварително зададените квоти дават сигнал към света и ни дават възможност да защитим нашия икономически и социален модел. За това ние трябва да направим приоритети, които с свързани с това да кажем , че за сега не можем да приемем икономически бежанци, защото другите, които търсят закрила за живота си, са наш пръв приоритет. Връщането обратно на бежанци, които са икономически имигранти, е част от справянето с този проблем. Европа е застаряваща като цяло и ще има нужда от икономически имигранти. В момента приоритет е спасяването живота на хората. Другата важна част от усилията е въвличането на целия свят, а не само Европа да прави необходимите стъпки в посока на хуманността. Има страни като Япония, които дават пари за бежанската криза, но броят на бежанците, които е приела са 11 души. Трябва да се привлекат страните до Залива, които са най-близки до конфликта. Европа може да предложи средства, управление. Към страните членки на ЕС е отправено огромни предизвикателство за това как да се направи така, че да се управлява бежанската криза. Броят на търсещите убежище в Европа не е толкова голям, колкото е бил в предишни години”, каза Кунева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване