10/08/15 09:08
(http://www.dnevnik.bg/)

НАТО обсъжда действията на Русия в Сирия и може да прати войски в Турция


В централата на НАТО днес се събират военните министри на Северноатлантическия алианс, като сред основните теми са руските действия в Сирия и Украйна.

Министрите ще обсъдят също удвояването до 40 000 души числеността на силите за бързо реагиране на кризи (NATO Response Force) в някоя от страните членки като част от прилагане на решенията от срещата на върха миналата година в Уелс.

"Срещаме се в съдбоносно време за нашата сигурност", заяви във вторник генералният секретар Йенс Столтенберг. След анексирането на Крим от Русия се стигна до прекратяване на сътрудничеството с Москва и практическото изолиране на нейните представители в Брюксел от срещи в централата на НАТО.

"Русия продължава да поддържа "сепаратистите" и да дестабилизира Източна Украйна", заяви още Столтенберг и добави, че макар напрежението в Донбас да е спаднало, то ситуацията там продължава да тревожи алианса. От седмица насам руската авиация бомбардира в Сирия и това поставя страните членки пред нова ситуация, включително заради няколкото инцидента с нарушаване на въздушното пространство на Турция.

Алиансът не смята, че инцидентите са заплаха за сигурността му, но те са опасни, защото за разлика от тези в балтийските държави руските самолети летят над Сирия с пълно въоръжение.

"НАТО е готова и способна да защитава всичките си членове, включително Турция, срещу всякакъв род заплахи. Вече реагирахме с увеличаване на капацитета, способността и готовността си да разположим военни сили, включително на юг и включително в Турция", заяви в четвъртък сутринта Столтенберг. Не е сигурно, че Анкара се нуждае от решителни мерки като разполагане на съюзнически сили, тъй като разполага с втората по големина армия в алианса.

В началото на срещата министрите са записали обсъждане на промените във военната доктрина на Русия, засягаща реагирането с ядрено оръжие и завръщане към средства, според представители на алианса, като "маскировка и стратегическа измама". Като цяло, обаче, няма усещане за завръщане към духа на студената война, включително защото се смята, че Европа все още оказва известно влияние върху ситуацията и не е зависима изключително от отношенията Москва-Вашингтон.

​Следват разговори за кризи като тази в Либия, Сирия, Ирак и имигрантската вълна. По последната тема посланиците ще се срещнат с Федерика Могерини – върховен представител на ЕС по външната политика.

Срещата днес завършва със специално заседание НАТО-Грузия, след като кавказката република получи миналата есен статут на привилегирован партньор, каквито са Швеция, Финландия, Австралия и Йордания.

На среща на външните министри от НАТО през декември официална покана за членство може да получи Черна гора. Но за реализирането ѝ са нужни две условия – страната да продължи с реформите и да има достатъчно широка подкрепа за членството сред населението, а такава засега отсъства, заяви американският представител Дъглас Лют.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване