10/08/15 22:48
(http://www.klassa.bg/)

Немски град извади собствени правила за бежанци

 

Припомнят им, че те са "другоселци" и трябва да спазват правилата

Немското градче Хардхайм в Баден-Вюртемберг е определило и обнародвало в интернет собствени правила за бежанците в региона. Според "Зюддойче Цайтунг" това е исторически документ, но все пак мнозина си задават въпроса дали пък кметът не е прекалил малко, коментира в. "Билд". Става дума за място в което живеят 95% християни и вместо "добър ден" си казват "помози Бог". Животът в това чудно населено място обаче от известно време е тръгнал да се променя - откакто 4600-те жители на Хардхайм живеят с 1000 бежанци, обитаващи някогашна американска казарма. Този факт е накарал кмета Фолкер Ром да съчини въпросните правила, в които да съобщи на имигрантите, че стоките в магазина първо се плащат, а след това се разопаковат, че след 10 ч вечерта се пази тишина, а облекчаването не става в парковете и градинките.

Ето какво пише в посланието:

Скъпи чужденци!

Добре дошли в Германия, добре дошли в Хардхайм.

Мнозина от вас са преживели страшни неща - война, заплаха за живота, опасно бягство през половината свят. Сега това вече е отминало. Вие сте в Германия. Германия е една мирна страна. Сега от вас зависи да не останете чужденци в тази държава, а да бъде нагласен един съвместен живот между бежанците и жителите на града.

За начало една молба: Научете възможно най-бързо немски, за да се разбираме и да можете да споделяте нуждите си.

В Германия хората живеят с много свободи заедно и в добросъседство. Религиозната свобода важи за всички. Жените имат право да водят самостоятелен живот и имат същите права, като мъжете. Мъжете се отнасят към жените с уважение. В Германия хората се отнасят с уважение към собствеността на другите. Никой не влиза в градината, бараката или друго помещение и не си бере плодове и зеленчуци, които не им принадлежат.

Германия е чиста държава и това трябва да продължи да е така! Боклукът се изхвърля в предназначените за това контейнери или кофи за смет. Когато човек е в движение, той носи боклука си до следващото кошче, а не го хвърля на земята. В Германия стоките в магазина първо се плащат, а после се отварят.

В Германия водата се използва за готвене, къпане, пиене, освен това тук тя се използва за пускане на водата в тоалетните. У нас има обществени тоалетни, които могат да бъдат ползвани от всички. Когато човек използва такива места, при нас е прието да бъдат оставяни чисти. Когато човек има нужда да се облекчи, у нас той прави това в тоалетната а не в парковете и градинките, не до оградата и не зад някой храст.

Правила има и за колоездачите - за собствена безопасност и за безопасността на другите - да не се кара по тротоара, да не се возят трима на едно колело, да се поправят неработещите спирачки и да не се използват краката за спиране).

У нас пешеходците ходят по тротоара, а когато няма такъв, вървят покрай пътя, а не по пътя и един след друг, а не един до друг.

Младите момичета се чувстват подложени на тормоз, когато на улицата ги питат за телефонния им номер или контакт във Facebook и не искат да се омъжват за никого.

Дори и ситуацията да е притеснителна и трудна, както за вас така и за нас, бихме искали да ви напомним, че ние сме тези, които безрезервно сме ви приели тук. Молим ви да цените това и да спазвате тези правила, тогава съвместният живот ще бъде възможен за всички ни.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване