10/08/15 13:14
(http://www.dnevnik.bg/)

Плевнелиев: С всяко парче ограда ЕС застава срещу себе си


"Днес с всяко парче нова ограда, с взаимните блокади на граници, с телените мрежи, с водните оръдия и сълзотворен газ, използвани срещу бежанците и то в сърцето на Европа, ЕС застава срещу собствените си правила, срещу собствените си ценности и идентичност. ЕС застава срещу себе си". Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на срещата на високо равнище "Нови визии за партньорство и съседство в Европа" (цялото слово на президента вижте в прикачения файл).


"Стотици хиляди души стоят на прага на Европа, протегнали ръка за помощ, борещи се за правото си на живот. От това се

възползват националистическите партии

които се захранват от страховете на хората", посочи президентът, цитиран от прессекретариата си. Държавният глава изрази загриженост от тенденцията на засилване на езика на омразата, расизмът, ксенофобията, популизмът и агресивният национализъм.

Росен Плевнелиев подчерта, че животът на бежанците няма да се подобри, докато конфликтът в Сирия продължава и апелира международната общност да работи за прекратяване на боевете. "Европа трябва да "удари" с ръка по масата и каже

"Стига вече с тази кървава война"

Трябва да гарантираме спазването на основните човешки права, да се нагърбим с трудната задача да създадем държавни институции в Сирия, които да служат на хората", заяви президентът. Плевнелиев посочи, че е крайно време за усилията да бъдат насочени към справянето с причините за възникване на кризите, а не единствено към разрешаване на нейните последствия.

"През последните години сигурността в Европа значително се влоши. Намираме се в нова фаза на геополитическо противоборство, което определям като

"студен мир"

Мир, защото никой не се стреми към война, както и никой не желае да се върнем обратно към Студената война. Същевременно подобен тип мир е "студен", защото методите на Студената война са отново тук - политиката на Велики сили и техните сфери на влияние, политика на насилствена промяна на граници, политика на дестабилизация и безпрецедентна пропагандна и хибридна война", заяви още Росен Плевнелиев. И допълва, че в този нов етап на "студен мир" има замразени конфликти. Давайки за пример Източна Украйна.
 
"В Европа е налице реална заплаха, която идва тази стратегия за създаване на замразени конфликти, което се използва като инструмент за дестабилизиране на други държави и поставяне в трайна зависимост. Това, за съжаление, ще продължи дълго", отбелязва държавният глава.

Плевнелиев разкритикува и действията на Русия. "Днес

Русия прилага политика на сфери на влияние

и велики сили, които дефинират и решават съдбата на други суверенни държави. Тази политика е характерна за 19-и век и тя е много опасна. Именно тази политика причини избухването на две световни войни и то тук, в Европа. Ние не можем отново да позволим "политически интереси" да разделят, да водят до окупация на суверенни държави", отбеляза президентът.

По думите му Москва поставя Балканите в центъра на своите геополитически интереси. "Нашата загриженост е, че политиката на "велики сили" пренебрегва суверенитета и волята на отделните народи и това може да доведе до нови източници на нестабилност. Историята ни е научила, че Европа най-лесно се дестабилизира през Балканите. Поради тази причина Европейският съюз трябва да престане да гледа на Югоизточна Европа като на периферия, а като на център на европейския геополитически интерес и политики", смята той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване