10/08/15 16:36
(http://www.dnevnik.bg/)

Прокурорът по делото за Карадере поддържа становището на природозащитниците


Прокурорът по делото за Карадере поддържа позицията на природозащитните организации, които са срещу строителство без екологична оценка на един от последните диви плажове по Черноморието. Делото беше гледано от Върховния административен съд в сряда.

По време на заседанието, прокурорът е заявил, че подкрепя решението на първа инстанция – Административен съд в Бургас, който отхвърли жалбата на инвеститора "Макси 1". Това става ясно от съобщение до медиите на БФ "Биоразнообразие", които заедно с и Българско дружество за защита на птиците подадоха жалби срещу предишното решение на екоинспекцията, според което няма нужда от подобна екологична оценка. Все още няма публикуван протокол от заседанието.

Делото е било насрочено директно за решение, твърдят присъствалите представители на БФБ и БДЗП.

От двете неправителствени организации заявиха намерение да внесат писмена аргументация, въпреки, че не е насрочено ново заседание, на което всички страни да имат възможност за представяне на доказателства.

Делото беше заведено след обжалване  на инвеститора  "Макси 1" срещу решение на Бургаския административен съд. Фирмата инвеститор иска Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) Бургас да отмени решението си, че инвестиционния проект за изграждане на мащабен  къмпинг подлежи на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Жалбата на Макси 1 обаче е отхвърлена и те обжалват пред по-горна инстанция.

В последствие РИОСВ-Бургас отменя своето решение, с което се дава зелена светлина на проекта.

Тогава Министерство на околната среда и водите извърши проверка за начина, по който е било взето първоначалното решение на екоинспекцията  и установи редица нарушения, сред които пренебрегване на становища на Басейнова дирекция – гр. Варна и Регионална здравна инспекция за нуждата от ОВОС, както и укриване на информация от служителите и директора на РИОСВ.

Според адвокатите на "Макси 1" проектът им се отнася до минимална част от защитените зони в Карадере. Еколозите напомнят обаче, че при извършване на екологична оценка следва да се оцени процентът на въздействие не върху територията на цялата зона, а върху конкретно местообитание или популация на вид, която ще бъде засегната. Следва да се оцени също въздействието от изградената инфраструктура като пътища, пребиваването на туристи. Според Прокурора по делото, цитиран от природозащитниците, не е отчетен кумулативния ефект от застрояването на местността.

От гражданска инициатива "Да спасим Карадере" изразиха в сряда своите съмнения в случайността на определяна на съдиите .

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване