10/08/15 09:04
(http://pik.bg)

Румен Йончев свика комисията по политика за българите в чужбина за спасяване на българския университет в Молдова

Румен Йончев свика комисията по политика за българите в чужбина за спасяване на българския университет в Молдова

Парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина с председател Румен Йончев заседаваха по въпроса за спасяване на българският държавен университет „Григорий Цамблак" в Молдова.

Тарклийският университет  е единственото  българско висше учебно заведение, функциониращ сред българските общности зад граница, което се намира в молдовския град Тараклия. 75% от населението в района са етнически българи, а общо 65 000 етнически българи живеят в Молдова. Висшето учебно заведение има важно значение, тъй като съхранява и развива българските език, традиции и идентичност. 

На комисията присъства ректора на учебното заведениеМария Паслар, която сподели за опасенията си за промяна на статута на висшето учебно заведение: "Има проект, който предвижда университетът да стане филиал на съседния университет, който се намира в град Кахул. Ако това се случи, Тараклийският държавен университет ще загуби името и идентичността си, както и подготовката на специалисти на роден език", 
 
Паслар изложи няколко предложения, свързани с по-нататъшното развитие и функционирането му като посочи, че Тараклийският държавен университет има дългогодишно сътрудничество с Великотърновския и Русенския университет. Паслар предлага да бъдат включени в консорциум. Така Тараклийският университет ще може да бъде разширен с нови специалности и ще стане по-привлекателен за българите в Молдова, а и за българите в Украйна.

Също така предложи висшето заведение да придобие статут на българо-молдовски университет, като и двете държави да вземат активно участие в учебния процес и в материално-техническата база. Идеята е да се създават общи учебни програми.

За да се увеличи броят на студентите, структурата на университета трябва да се разширява и да има по-силно влияние от страна на българската държава, като се обновяват учебните програми и се увеличава броят на преподавателския състав с научни звания, убедена е Паслар. Тя допълни предложенията с идеята финансирането също да се поема от двете държави.

Мария Фъртунова представител на Министерството наобразованието и науката заяви, че българската държава последователно превежда суми за издръжка. За 2013 г. средствата са над 350 000 лв., 2014 г. - над 310 000 лв. и за 2015 г. до момента- 221 630 лв..

Председателят на Комисията по политиките за българите в чужбина Румен Йончев предложи студентите да излизат от университета с европейска диплома. Според него това би го направило по-привлекателен.

Йончев изрази и разочарование, че институциите не са дошли с реални решения за справяне с проблема и обеща, че комисията ще продължи да следи развитието на темата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване