10/08/15 11:43
(http://www.dnevnik.bg/)

Теменужка Петкова: Не сме поемали ангажимент да се одържавяват американските тецове


Министерството на енергетиката не подкрепя идеята на работодателските организации за среща с потенциален инвеститор, за да се проучат възможностите държавата да предложи за изкупуване акциите на двете американски централи в комплекса "Марица-изток".

"Няма такова решение", обяви пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Вчера в съобщение до медиите на Българската стопанска камара се посочваше, че Министерството на енергетиката ще проведе среща с потенциален инвеститор, който да изкупи принадлежащите на две американски компании ТЕЦ в комплекса "Марица-изток". Въпросният инвеститор ще получи правото да изгради нов далекопровод или ще му се осигури достъп до съществуващия, за да може да изнася пряко. 

Тази схема за национализация с последваща приватизация била обсъдена на заседание на работната група за изработване на Пътна карта за неотложни реформи в енергетиката. В срещата са участвали представители на четирите национално представителни работодателски организации, министрите на енергетиката и на финансите, както и председателят на парламентарната Комисия по енергетика. Домакин е бил вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, се посочваше в съобщението.

"В никакъв случай не е взето подобно решение. Това е една идея, която много отдавана се лансира в сектора. Смятам, че това е идея, която е неприемлива както за министерството, така и за българското правителство. Националната електрическа компания няма средства, за да придобие подобни акции. От друга страна – това са частни компании, те трябва да заявят желание какво да се случи с тяхната собственост. Отделно от това между двете американски централи и НЕК съществуват договори, които са за дългосрочно изкупуване на електрическата енергия", обяснява още Петкова. Ако някоя от страните реши да прехвърли собствеността, първо трябва да го предложи на другия акционер.

Работодателите по думите й така мотивирали възможността да се прекратят договорите за дългосрочно изкупуване на енергия по определените вече цени.

Тя напомни, че държавата няма дялове в "Ей И Ес Марица-изток 1", а само в "КонтурГлобал Марица-изток 3". Там НЕК държи 27 на сто. Освен това в договорите между държавата и двете централи имало клауза, която предвижда при решение на някой от акционерите да се разпореди с дяловете си първо да ги предложи на другия акционер.

Без тези две базови мощности електроенергийната система на страната не може да съществува, подчерта Петкова. Тя допълни, че според постановление на Министерския съвет двете централи са и обекти, които са част от националната сигурност на страната.

По нито една от мерките, които са предложени на срещата между работодателите и представители на държавата, правителството няма твърда позиция и взето решение, а те са само обект на дискусии, обясни министърът.

Тя посочи, че в хода на разговорите има съгласие само по пълната либерализация на енергийния пазар и ускорената газификация на страната.

Сред неприемливите тя определи и предложението да се фалира НЕК.

"Не е възможен фалит на НЕК, защото тя е буфер в електроенергийната система на страната, който обира всички загуби. Тя е страна по дългосрочни договори за изкупуване на енергия от различни източници. Тези ангажименти при фалит на НЕК трябва да се прехвърлят в друго дружество и те ще останат, независимо как се казва то. Така че фалит на НЕК е неоснователна и неприемлива мярка за нас", заключи тя.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване