10/08/15 07:30
(http://pik.bg)

"Училище за Европа" раздаде сертификати, които отварят вратите пред учениците за света

"Училище за Европа" раздаде сертификати, които отварят вратите пред учениците за света

"Училище за Европа" раздаде международни сертификати от университета в Кеймбридж. Над 35 сертификата за най-високо ниво (CPE) на владеене на английски език получиха ученици до XII клас в Британския съвет в София.

"Всяка година по това време правим тази церемония. Това е нашият официален празник", каза директорката Валерия Стоянова. Тези сертификати, според нея, са доказателство за работата, която са свършили. Тя обясни, че учителите използват много гъвкава методика на преподаване. Основната идея обаче е да се вземе сертификат, „защото всеки може да каже, че говори английски, но не всеки може да го докаже”.

Тези сертификати са без срок на валидност, което означава, че знанията са станали необратими, допълни Стоянова, което също е доказателство за качеството на работата. Целите на училището са такива сертификати да бъдат вземани не само големите ученици, но и по-малките деца след трети клас, защото това е доказателство за нивото на подготовка.

"При положение, че английският език вече се предлага навсякъде, няма критерии къде наистина може да се получи качествена подготовка. С един такъв сертификат, това е една международна акредитация”, допълни тя. Какво се случва, след взимане на сертификат и как той може да промени живота на един тийнейджър, разказа Слав, който е взел своя сертификат за най-високо ниво на владеене на английски език преди пет години и с него е заминал да учи във Великобритания. "Сертификатът ми помогна да нямам никакъв страх и притеснения да работя и говоря с мои бъдещи колеги. Освен това и самочувствието ми беше съвсем различно. Отделно, чисто академично ми помогна да разбирам и да се изразявам кратко, ясно, точно и правилно най-вече. Съответно всички изпити и курсови работи, които предавах бяха на високо езиково ниво", обясни той.

Слав е завършил бакалавърска степен по бизнес мениджмънт в Университета в Съли. Младият мъж държи да бъде мобилен и тепърва ще избира къде да работи и живее. Засега е в България, но има възможност за избор, защото освен дипломата, във Великобритания е получил и необходимия за професионалната си реализация стаж. Международен сертификат по владеене на английски език получи и 10-годишната Димана Патаринска, която е ученичка в пети клас.

Тя посещава “Училище за Европа” от три години, но сподели, че по природа английският й е на сърце. Петокласничката получи международен сертификат Pearson. "Това ми е първи международен сертификат и много се вълнувам”, добави тя. „Мисля, че е един много добър език, който се говори международно и в моето училище също уча английски, но знам, че в обикновените училища не се учи език толкова добре, колкото в специалните и затова се радвам, че дойдох да уча тик", каза Димана.

Димана упражнява езика си като говори със сестра си и майка си на английски. Никога не е ходила в Англия. Когато порасне голяма Димана иска да остане в България и да учи медицина, но е категорична, че ще ходи и в Англия, защото смята, че там културата е много интересна и Лондон е интересен. На връчването на сертификатите присъства и Мариана Бонева, която е майка на Ангел и Борислав. За първи път майката записала сина си Ангел в езиковото училище преди десет години.

„Записах го случайно, но средата, в която попадна детето ми и резултатите, които показваше, ми бяха достатъчни, за да може и малкия да запишем в тези училища”, каза Мариана. „Лично като майка за момента бих ги насочила да продължат образованието си в чужбина, което е жалко”, призна тя, но сподели, че според нея е важно децата и да се срещат и да контактуват с млади хора в чужбина, да разговарят на други езиците, „защото в днешно време едно дете трябва да знае повече от един език, поне още два. В момента, според мен, нивото на образование сериозно падна, което е много жалко”, каза още Мариана. Тя би насочила Ангел, който днес също взима сертификат, да учи в чужбина визуални изкуства. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване