10/09/15 15:45
(http://www.dnevnik.bg/)

Борисов: Ако не бяхме паднали от власт, "Южен поток" щеше да се строи, но не за 3 млрд. лв.


Ако първото правителство на ГЕРБ не беше паднало от власт, газопроводът "Южен поток" щеше вече да се строи, но не за 3 млрд. лв., колкото беше последната му цена, а по-евтино. Това коментира премиерът Бойко Борисов на церемонията по откриването на газопровода Добрич - Силистра. 

По думите на премиера проектът, който България спря заради несъответствие с европейските изисквания, е бил полезен за страната, но е бил провален от алчност. 

Той предложи на присъстващите да разделят сумата от 24.5 млн. лв., колкото струва тръбата между Добрич и Силистра, на 80, колкото е дължината й в километри, и така да пресметнат колко би струвал километър от "Южен поток". 

Премиерът благодари иронично на кабинета "Орешарски", забавил строителството на отсечката, което днес му позволява да я открие предизборно. "Ако бяха работили, щяха да го открият преди година и половина", каза Борисов.  Той обеща пред присъстващите, че газопреносната мрежа ще остане държавна, ангажира се инвестициите в нея да продължават както и досега - с по 150 - 200 млн. лв. годишно и се  похвали, че до края на годината ще бъде пуснати две компресорни станции и реверсивна връзка с Турция. 

Борисов каза, че го е яд, че не е бил премиер през 2001 г., когато са продадени две от топлоцентралите в комплекса "Марица изток", защото, по думите му,  е трябвало държавата сама да инвестира в модернизацията им и днес да черпи ползи от собствеността си. В същото време изтъкна, че благодарение на сегашния кабинет е спрян проектът за седми блок в АЕЦ "Козлодуй", който щял
да натовари държавата с още 20 млрд. лв., за които "Стойнев подписа, но прехвърли страхливо на моето правителство". 

Борисов призова "да имаме памет какво е извършено и какво е погубено и какво ни е донесло тежки поражения за години напред."

Чуйте цялото изказване на премиера в звуковия файл. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване