10/09/15 06:48
(http://www.klassa.bg/)

Годишният доход ни стига за 630 кила мръвка

 Българинът може да си позволи 630 кила свинска мръвка със заработеното в рамките на една година. Това показват данните на националната статистика за покупателната способност на населението към края на миналата година. Според тях за последните 13 г. тя се е повишила значително, защото през 2001 г. срещу средния доход на човек е можело да се купи тройно по-малко количество свинско месо - едва 205 кг. В проценти увеличението е 207 на сто.

Хлябът обаче явно е поскъпвал по-сериозно от месото, защото за него увеличението на покупателната способност е едва 92%. Ако през 2001 г. със средния си годишен доход  човек е можел да си купи 1897 кг хляб, то през 2014 г. това количество вече е 3646 кг. Абсолютно същото е увеличението на покупателната ни способност и по отношение на друг основен продукт на нашата трапеза киселото мляко. От 2436 кофички кисело мляко преди 13 години, сега всеки българин може да си позволи средно 4694. За същия период покупателната способност е скочила със 105% при сиренето и сега вече, ако решим да вложим целия си годишен доход, ще успеем да си купим 787 кг сирене. Благодарение на евтиния внос на яйца, основно на полски, при яйцата имаме над 170% подобрена покупателна способност. От 8300 броя преди тринайсет години, сега вече можем да си позволим да си купим над 22 хил. яйца с припечеленото в рамките на една година. Междувременно от НСИ оповестиха данните за търговията на дребно за август. Според тях оборотите през най-отпускарския месец са паднали с близо 2 на сто на годишна база, при положение че преди това беше отчитано увеличение от порядъка на 0,1-2,7 на сто от март насам. При храните, напитките и тютюневите изделия този спад е с 5,3 на сто в сравнение с миналия август. При малките магазинчета той е доста по-съществен – от порядъка на 13%, докато при големите вериги е до 4 на сто на годишна база. Оборотите в търговията на дребно с обувки и дрехи също падат и то със близо 9% за година. При продажбите на дребна техника и мебели има 6% ръст на оборота. Най-съществено увеличение отново има при продажбите по интернет. През август те са скочили с 15% в сравнение с година по-рано.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване