10/09/15 23:12
(http://www.klassa.bg/)

Да надникнем в „Музейко“ – първият български детски музей

 България току-що се сдоби с първия си нов музей от десетилетия, пише американското списание Mental Floss.
Създаден по дизайн на американската компания Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership и основан от фондацията „Америка за България“, „Музейко“ (малък музей) пренася американския феномен на детските музеи в Източна Европа, където интерактивните образователни изложби не са нормална част от музейната култура. Нещата са различни в „Музейко“, който отвори на 30 септември в българската столица София. Според рекламата на сайта, „Има толкова много неща за пипане в Музейко!“.
Музеят, изграден около гигантско скулптирано дърво в центъра, което може да бъде видяно от всеки етаж в сградата, предлага три етажа с експозиции, посветени на миналото (археология, геология и палеонтология), настоящето (околна среда и градове) и бъдещето (нови технологии и космически полети). Има дейности, които позволяват на децата да контролират динозавърска „ръка“, с която могат да търсят храна, да носят вода от езеро до града, да висят надолу с главата като спящ прилеп, и да „копаят“ в търсене на археологически артефакти. Мястото е създадено да превежда децата през различни сетивни усещания, като например „гора“, която има мирис на истински дървета, и блестящ под, който дигитално проектира рисунките им.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване