10/09/15 06:51
(http://www.klassa.bg/)

Какво в действителност може да направи "Ислямска държава" с ядрени материали?

 Потвърждението, че екстремистите от "Ислямска държава" се снабдяват с ядрени материали едва ли може да се приеме с хладнокръвие. Но не бива да се реагира преждевременно, без преди това да бъде зададен въпросът какво в действителност може да направят терористите със закупените "продукти", пише британският вестник The Telegraph
Терминът "ядрен материал" може да включва различен набор от вещества, включително тези, необходими за постигането на ядрен взрив - уран и плутоний. Но тяхното производство е трудно, а закупуването им - скъпо. Дори и терористите да са се сдобили с природен уран, обогатяването му се извършва чрез интензивен промишлен процес - нещо, което далеч надхвърля възможностите на радикалната групировка. 
Ядреният взрив не е единствената възможност за употреба на закупените "ядрените материали". Има и други отпадъчни радиокативни вещества, които могат да се използват за направата на т.нар. мръсна бомба. Процесът на добиването й е значително по-опростен, а резултатът - разпръскване на радиоактивен материал върху големи площи. Макар да не предизвика ядрена експлозия, този тип радиологично оръжие носи значителен риск от разпространение на лъчева болест и замърсяване на обширни територии. 
Смъртността от устройството зависи от контекста на употребата му и бързината, с която властите ще реагират за прочистване, но като цяло не е особено висока. За групировка като "Ислямска държава" обаче разходите дори и за мръсната бомба може да се окажат прекалено високи. Това обаче едва ли може да послужи като успокоение: сегашните бомби и куршуми на терористите са повече от достатъчни, коментират от редакцията. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване