10/09/15 19:35
(http://www.dnevnik.bg/)

Пентагонът започва да въоръжава и пази от въздуха лидери на опозицията в Сирия


САЩ променят схемата за въоръжаване на сирийската опозиция и започват да охраняват от въздуха определени нейни лидери.

Кристин Уормът, зам.-помощник секретар по отбранителната политика, заяви, че Пентагонът ще направи пауза в остро критикуваната програма за обучаване и въоръжаване на сирийски бунтовници, за да се борят те с "Ислямска държава".

Вместо това ще бъдат предоставени "базови видове оборудване" на предводителите на групировките, но това няма е оръжие от типа на противотанкови ракети или преносими зенитни комплекси.

"Ройтерс" посочва, че тя се е опитала да защити програмата, която масово се обявява за пълен провал – вместо 5400 бойци, обучени и въоръжени за 500 милиона долара, бяха подготвени само 60. "Не мисля, че става дума за слабо изпълнение на програмата. От самото начало това бе една много, много сложна мисия."

Обучаването на бойци ще бъде почти прекратено за сметка на предоставянето на оръжие. Говорителят на Пентагона Питър Кук каза, че "министърът на отбраната Аш Картър ще разпореди предоставянето на пакети с оборудване и оръжие за проверени от нас лидери на групировки и техните бойци, за да могат те с течение на времето да предприемат съвместна офанзива срещу териториите, които все още са контролирани от "Ислямска държава".

Високопоставен представител на министерството, цитиран от "Ройтерс", казва, че обучението ще е само на лидерите, а не на цели техни отряди. Според него до няколко дни ще започне предоставянето на оръжие, комуникационно оборудване и муниции, но той отказва да разкрие за колко лидери или групировки става дума. 

Миналата седмица агенцията съобщи, че администрацията във Вашингтон обсъжда разширяване на подкрепата за сирийски бунтовници, вкючително по ивица покрай сирийско-турската граница, както и на членове на Сирийската арабска коалиция.

"Все още съм убеден, че трайната победа срещу "Ислямска държава" в Сирия зависи отчасти от успеха на местни, мотивирани и боеспособни сили", каза по-рано днес в Аш Картър в Лондон. Той даде пример за ефективните действия на сирийските кюрди срещу ислямистите. "Точно това е примерът, който бихме искали да следваме и с другите групировки в други части на Сирия. Това ще е и сърцевината на концепцията на президента."

Обама няма никакво желание армията на САЩ да се въвлича на терен с още един конфликт в Близкия изток, но се нуждае от сухопътна сила, която да допълва американските въздушни удари, обяснява "Ройтерс".

Освен това армията на САЩ ще предостави насочвани с лазер артилерийски снаряди на ливанската армия, за да брани страната от нахлуване през границата от страна на Сирия. Помощта е част от пакет въоръжение за 8.6 млн. долара, съобщи посолството в Бейрут.

Става дума за 50 ракети въздух-земя Hellfire и 560 специални снаряда с прецизно насочване.

Досега страната е получавала такива 155-мм снаряди, а Вашингтон реши да удвои през започналата на 1 октомври нова бюджетна година военното сътрудничество до 150 милиона долара.

Ливанската армия на няколко пъти през последните 4 години трябваше да се сражава с бунтовнически групировки, включително "Ислямска държава" и фронта "Нусра", като в един от най-тежките инциденти имаше боеве за град Арсал близо до дългата над 300 км граница със Сирия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване