10/10/15 02:58
(http://pik.bg)

Христо Иванов се срещна с новия председател на Съда на ЕС Коен Ленартс

Христо Иванов се срещна с новия председател на Съда на ЕС Коен Ленартс

В България трябва да се засили обучението по право на ЕС – както в юридическите факултети на университетите, така и сред практикуващите юристи, трябва да се даде възможност за развитието на потенциала на всички в професията, единодушни бяха двамата събеседници.

Това са обсъдили на среща министърът на правосъдието Христо Иванов и новият председател на Съда на ЕС в Люксембург Коен Ленартс. Ленартс, който досега бе зам.-председател на съда, пое поста на 8 октомври от предишния председател проф. Василиос Скурис, чийто мандат изтече. Срещата се състоя в сградата на съда в Люксембург.

Един от акцентите по време на едночасовия разговор е бил именно необходимостта да се инвестира в развитието на човешкия ресурс в правната професия. В момента в Министерството на правосъдието усилено се работи по реформа на юридическото образование, а практиците са на едно мнение за необходимостта от засилване на обучението по право на ЕС. Коен Ленартс изрази готовност да помогне на България в новата си позиция, информираха от правосъдното министерство.

Председателят Ленартс заяви, че една от уникалните характеристики на ЕС е, че държавите членки се учат една от друга, защото всяка държава, независимо колко е развита, има какво да научи от другите. Самият СЕС е уникално място, където елитни национални юристи от различни държави допринасят за развитието на правото на ЕС като създават мост между него и националните правни системи. Коен Ленартс даде висока оценка на българските юристи, работещи в съда. Институция като СЕС е сложен организъм, който изисква умело ръководство, отбеляза Христо Иванов. В Люксембург той бе на заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване