10/11/15 20:34
(http://www.dnevnik.bg/)

България изскубна с характер победата от Холандия с 3:2


Българският национален отбор по волейбол изигра един от най-тежките и драматични мачове в своята най-нова история, за да се наложи с с 3:2 (29:27, 20:25, 28:26, 23:25, 17:15) над невероятно коравия състав на Холандия.

С тази победа националите спечелиха група А на европейското първенство и си осигуриха класиране директно на четвъртфиналите. 

Всеки от геймовете беше изключително оспорван, но накрая играчите на Пламен Константинов показаха характер. Макар, че не успяха да пречупят съперника, го надиграха в тежките моменти.

Ключов за срещата беше вторият гейм, когато след втората техническа пауза се оказа, че либерото Теодор Салпаров е контузен. Наложи се смяна, но за второ либеро беше записан Андрей Жеков, който също е контузен.

След повече от десет минути разправия на съдийската маса в игра влезе Владислав Иванов, но това разстрои българската игра и холандците направиха шест поредни точки, които решиха гейма.

Константинов успешно вкара в игра втория разпределител Любомир Агонцев, който след кратко настройване даде нов ритъм в играта на отбора и това помогна до края на мача.

Отново обаче над всички беше Владимир Николов, който завърши с 27 точки и беше ключовата фигура в трудните моменти. Той направи и последната точка в двубоя. Николай Пенчев добави 15 точки, но особено ценен беше приносът му при изпълнение на начален удар.

Холандия ще играе във вторник срещу Словения, която днес загуби от Белгия във Варна и остана на трето място в група С. Другата двойка от този поток на плейофите е между Белгия и Германия, която победи днес Чехия с 3:0. В група А очаквано победител е Полша, която днес протоколно победи с 3:0 Беларус.

Хронология на мача 

Ван Дайк най-после сбърка сервиса си и това означава трети мачбол! Страхотен сервис на Братоев, който даде инициативата в българския отбор. Владо Николов след това от трудна ситуация реализира за 17:15. Невероятно труден и драматичен мач, който приключи щастливо за България. Победа с 3:2.

Втори мачбол, след като топката за Николов беше ниска и той някак я вкара в противниковото поле, но след това блокадата ни помогна за 15-ата точка. Ван Дайк би високо по блокадата и изравни отново.

Успешна атака на Тодор Алексиев за 14:13. Либерото отрази атаката на Ван Дайк, но след това Пенчев беше хванат на блокада и възможността за спечелване на мача не беше реализирана.

Георги Братоев се връща при мрежата, а Владимир Николов беше безпощаден от начален удар - 13:12. Страхотно изпълнение в точния момент от точния човек, при което топката се закачи за филето и падна в полето на холандците.

Абдел-Азиз се върна на игрището и веднага изпълни силен сервис, атаката през Алексиев попадна на блока на холандците - 11:12. След това разпределителят извади началния си удар в аут.

Николай Пенчев от зона 2, там където едва ли някой е очаквал да бъде използван. Равенството е все още налично. А след грешката през центъра на Ван Бемелен, който заби в мрежата, има и обрат 10:9.

Агонцев беше позабравил пайпа, но го извади в изключително важен момент за 8:8. Отлично включване дотук на Алексиев.

Размяната на полетата дойде при 8:7 за Холандия, след като се наложи Алексиев да вдига на Николов и не го направи много удобно.

Леко предимство за холандците, а за съжаление началният удар на Николов не помогна. Тер Хорст обаче също помогна с грешен сервис 6:6. Агонцев не е съвсем прецизен при вдигането на топката, но нападателите някак успяват да го компенсират.

Атаката през центъра не мина, беше омекотена и последващата атака на холандците беше неспасяема 3:3. Последва трета поредна точка за холандците, защото Мирослав Градинаров беше хванат с единичен блок. Топката се върна при него и го удари в лицето. Алексиев се връща на полето.

Съдиите видяха мрежата на Коой и това доведе до втора точка за България, а след това Пенчев изненада Коой с началния си удар за 3:1.

Добра блокада за 1:1, след като атаката на Николов беше омекотена. Дали диагоналът ще издържи до края и ще може ли да бъде напълно полезен?

И двата отбора вече играха по един тайбрек в съботните си мачове, така че това няма да е нещо ново. Лошото е, че в три от четирите гейма досега холандците по-бързо трупаха точки в началото.

Край на четвъртия гейм

Холандия извади атаката на Владо Николов при 23:24 и след това успяха да завършат гейма с успех с 25:23. Ще има тайбрек. До тук мачът продължава повече от 2.30 часа.

Всичко е в ръцете на Агонцев от начален удар, след като добре намери Николов за 22:23. Чудесно изпълнение, атаката на Холандия беше спасена, а либерото вдигна на Николов и той с мощна атака направи 23:23. 

Защитата ни извади топката при 21:22, но атаката на Николов отиде в аут. Видеоповторението не помогна.

Холандия отново поведе с две точки при 21:19, защото Николов беше хванат на блок. Градинаров се разигра и може да бъде използван по-често. Но пък сбърка началния си удар, който можеше да бъде полезен.

Георги Братоев се връща в игра на мястото на Агонцев, за да вдигне блокадата, а силният сервис на Николов помогна за две поредни точки - 19:19. Братоев имаше пряк принос с блока си за втората точка.

Почивката на Константинов при 14:17 даде резултат и една точка беше наваксана. Трябва обаче още поне една, защото краят на гейма наближава. Вместо това Холандия отново дръпна с три точки 16:19. Добре, че блокада срещу Ван Дайк заработи.

Дълго разиграване, при което националите ни загубиха концентрация за миг доведе до топка за Николов, който беше хванат на блок. Сякаш ветеранът започва да се уморява и не е толкова ефективен, както в началото на мача. Второто техническо прекъсване идва при 14:16.

Ас на Ники Пенчев. Трети за него в мача за 14:14, въпреки че изпълнява флот. Най-после изоставането е заличено.

Холандците поддържат разликата от две-три точки, които националите ни не успяват да стопят. Няма някакво видимо предимство, но и не бъркат достатъчно често. Все пак разпределителят Абдел-Азиз помогна с две грешни отигравания, при които реши да изненадва с атака 12:13.

Невероятно разиграване и страхотна защита и от двата отбора доведе до точка за Холандия след видеоповторение. Топката съвсем леко беше закачила пръстите на блокадата. Последващото разиграване отново е за Холандия - 6:10.

Началото на четвъртия гейм до голяма степен повтаря предишните с леко предимство на холандците, а първото техническо прекъсване идва при 6:8.

Край на третия гейм

Българите не изпускат лидерството, но не могат да затворят гейма. Най-накрая това направи Мирослав Градинаров с ас - 28:26. Най-накрая стресът от контузията на Салпаров е преодолян. Градинаров и Агонцев влязоха идеално в мача и отборът вече има синхрон.

Николов изравни с удара по блокадата, а след това Виктор Йосифов направи блокада на резервата Нилс Клапвайк за 25:24. С атака през центъра обаче холандците изравниха на 25:25.

Холандия направи двойна смяна, за да спре серията на националите ни. След това обаче атаката на Николов излезе в аут. Една от малкото грешки на Николов, но в неприятен момент 23:24. 

Насоченият сервис на Пенчев даде резултат, както в края на първия гейм. Градинаров завършва за 21:22. След това атаката на холандците излезе в аут и резултатът е изравнен. Пак Градинаров реализира за обрата 23:22 след отлична игра в защита. Това трябва да е началото на края за холандците.

Николов връща надеждите с блокаут за 20:22. В момента обаче няма нещо, което да наруши самочувствието на Холандия, а това им помага допълнително.

В две поредни разигравания обаче холандците играха много добре в защита и отново дръпнаха в резултата 17:21. Разпределителят Нимир Абдел-Азиз направи точки от нищото, с които изненада българската защита 19:22.

Всяка атака минава през Николов и благодарение на него България изостава само с три-четири точки от Холандия. Втората техническа пауза идва при 12:16. Все пак влизането на Агонцев спря свободното падане.

Владимир Николов играе изключително, но му трябва и помощ, каквато Ван Дайк има при холандците. 

Трябват още няколко брейкпойнта, но холандците продължават да ни тормозят с началния си удар. Лошото е, че и сервисът на Градинаров не влиза.

В търсене на някаква промяна Константинов пусна в игра Любомир Агонцев на мястото на Братоев. Това дава мигновен резултат и националите ни отбелязаха две поредни точки за 5:8. А след това два пъти се наложи либерото да вдигне на Николов, но той се справи при втората си атака.

Владимир Николов (кой друг) слага точка на тази неприятна серия и най-после шанс националите да се върнат към гейма. След това обаче Пенчев е хванат на блок и първото техническо прекъсване идва при 3:8.

Играта не върви. Братоев пробва атаки през центъра, но не се получава. Константинов е принуден да вземе първото си прекъсване при 2:6.


Владислав Иванов започва като либеро, а геймът отново се връща към стила "точка за точка". Кай ван Дайк, който е във вихъра си, стреля мощно в Иванов от начален удар, а след това сбърка и Тодор Алексиев за 2:5. Неговият начален удар трябва да бъде превъртян.

Край на втория гейм

Пламен Константинов изглежда бесен на съдиите, защото забавянето заради случая с либерото разстрои играта на националите. Той взе почивка при 19:24, но само колкото да забави края на гейма. Георги Братоев сложи точка с неточното изпълнение на начален удар - 20:25

Кай ван Дайк е във вихъра си и в момента няма как да бъде спрян. След обрата холандците играят с много вдъхновение и са на път да спечелят гейма - 18:22.

Най-после една атака по план и Владо Николов сложи край на тази тежка серия от холандски точки.

Холандците целят новото ни либеро, който още не може да влезе в играта. Това се отразява и на останалите и холандците правят точка след точка - 16:19.

Това забавяне разстрои българската игра. Владислав Иванов все пак става либеро, но играе с жълт потник от КАТ-комплекта, който изглежда доста неудобен. Три поредни точки за Холандия, с които изравняват резултата за 16:16. Последва и четвърта точка за обрат в резултата 16:17. Ситуацията около либерото се отрази на играта на националите.

Либерото Теодор Салпаров е с разтежение и няма да може да продължи мача.Пламен Константинов иска Владислав Иванов да е либеро, но като такъв е записан разпределителят Андрей Жеков. Треньорът се опита да обясни на съдиите, че и той е контузен. Мачът се забави над 10 минути, докато се изясни кой ще продължи като либеро за България.

Втората техническа пауза идва при 16:13 след умно пускане на Братоев, тъй като топката му дойде висока за вдигане.


Ван Дайк винаги затруднява много посрещането ни, но при второто изпълнение сбърка 12:10. След това и Коой сбърка. А блокът на Ники Пенчев увеличи аванса на 14:11. Серията от лоши сервиси след това беше продължена и от Бонтие.

Чудесно посрещане на Салпаров, която даде възможност на Братоев да играе с Йосифов за 9:6. Сега националите ни печелят точките с повече увереност. Но големият проблем е да се хване Ван Дайк, срещу готово винаги има готова блока.

Виктор Йосифов за първи път в мача дава преднина от две точки за България с единична блокада в центъра 7:5. Последва нов блок за първото техническо прекъсване в гейма. След само една блокада в първия гейм, сега само за две разигравания два успешни - 8:5.  

Холандците поведоха с две точки, но след това Абдел-Азиз направи творчески аут и резултатът се обърна в българска полза. Две продължителни разигравания, при второто от които Николов отново беше безупречен 5:4.

Битката започва наново сякаш първият гейм не е приключвал.

НАЧАЛО НА ВТОРИЯ ГЕЙМ

Изключителен Николов от зона 4 при троен блок се справи и топката излезе от блока в аут - 28:27. След това при севриса на Пенчев се стигна и до победната точка в гейма - 29:27. Невероятно тежък първи гейм в мача, в който и двата отбора играха с изключителна стръв. Геймът продължи 37 минути.


Невероятна защита от българския състав за 26:26, като принос имаше Владислав Иванов. След това сервисът на Братоев не позволи на Холандия да организира атака и Николов заби мощно при контрата за 27:26.

Отново мощен сервис на Ван Дайк, който разстрои тотално българската атака. Все пак при втория опит да се организира Николов измъкна нещата - 25:25.

България пропусна геймбол при 24:23, след което Ван Дайк изпрати бомбен начален удар и топката се отби в Николов и излезе. Което даде геймбол за Холандия - 24:25.

Страхотна игра в защита на българските волейболисти, която доведе до грешка при атаката на холандците за 23:22. Последва аут при изпълнението на начален удар от Николов.

Градинаров влезе, за да изпълни сервис, но стъпи върху линията 21:21. Последва грешка в посрещането на Салпаров и холандците обърнаха предимството в своя полза.

Едва за 19:19 холандците сбъркаха с посрещането. Минипробивът е върнат, така че гонитбата точка за точка започва наново. Веднага след това дойде още една българска точка и сега холандците трябва да догонват - 20:19.

За първи път единият от двата отбора повежда с две точки 17:15 за Холандия след продължително разиграване. След това Пенчев връща една точка.

Второто техническо прекъсване е при 16:15 за Холандия. Вече има наченки на български блок, но два пъти от него топката излезе в аут. 

Геймът върви точка за точка, но сякаш холандците печелят своите с една идея по-лесно, докато за българските национали изисква малко повече усилие. Отделно разпределителят Абдел-Азиз разпределя топката перфектно и още не дава шанс на българския блок.

Ван Дайк направи ас, но след това Николов отвърна с нова успешна атака - 9:9.

Първото техническо прекъсване идва при 8:7 за България. Холандците рискуват много сервиса, но сбъркаха два пъти. За момента все още не е заработила българската блокада.

Трета успешна атака на Владимир Николов - 5:5. Засега няма нито една българска атака през центъра. Едва за шестата точка Братоев пробва през Тодоров и се получи.

Първи видеочелиндж, поискан от България при 3:4. Атака на Пенчев излезе в аут, но топката е докосната от холандската блокада - 4:4.

Националите ни превъртяха Ван Дайк, който изпълни два мощни сервиса, а Николай Пенчев беше хванат на тройна блокада. Втора точка за Николов - 2:2.

Първата точка е за България след мощна атака на Владимир Николов. 

България започва със стартовата шесторка от първия ден: Владимир Николов, Георги Братоев, Тодор Алексиев, Николай Пенчев, Теодор Тодоров и Виктор Йосифов. Либеро е Теодор Салпаров.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване