10/11/15 09:22
(http://www.klassa.bg/)

Ислямистите в Сирия бягат и се крият във всякакви дупки

 Терористите от "Ислямска държава" са силно деморализирани, това сочат данни от радиопрослушването, съобщиха от руското министерство на отбраната. По думите на представителя на ведомството генерал-майор Игор Конашенков, ислямистите страдат от недостиг на оръжие, боеприпаси и гориво. Част от бойците им са силно деморализирани и напускат бойното поле, като се насочват на изток и североизток.
Междувременно сирийската армия при подкрепата на руската авиация освободи град Ал Бахса от джихадистите, съобщи РИА Новости. "Сирийската армия се изправи срещу добре обучени и опитни бойци, воювали в Афганистан и Ирак. Обаче те се изплашиха от руската авиация и отстъпиха, а армията влезе в Ал Бахса", заяви генерал Самир Сюлейман, началник на армейския политотдел.
"Три дни по-рано руската авиация нанесе удар по оръжеен склад на бунтовниците. Това понижи бойния им дух и възможностите за отбрана на града", отбелязва Сюлейман. По думите му в Ал Бахса са открити голямо количество подземни тунели, в които все още може да има джихадисти.
Ал Бахса се намира на около 100 км югоизточно от Латакия, където е базирана руската авиация. В началото на август градът бе завзет от бойци на въоръжената групировка "Джебхат ан-Нусра", явяваща се подразделение на "Ал Кайда".
Междувременно сирийската армия на два пъти отблъсна атаки на джихадисти, опитващи се да овладеят военно летище край Дамаск. Съобщава се за 37 убити терористи.
За едно денонощие руската авиация е унищожила 29 лагера на джихадистите и 23 укрепени пункта и отбранителни позиции на "Ислямска държава". Общо са ликвидирани 55 цели на противника. Преди това бе съобщено, че интензивността на въздушните удари е нараснала, защото в резултат на активно въздушно и космическо разузнаване се е увеличило количеството на различните цели на цялата територия на Сирия.
Русия и САЩ могат да проведат до края на седмицата нов кръг от преговори за безопасното използване на авиацията в Сирия, предадоха междувременно агенциите. Говорителят на военното министерство на САЩ Питър Кук заяви, че втори кръг от преговори може да се проведе в рамките на следващите няколко дни.
САЩ, които са против подкрепата на Москва за сирийския президент Башар Асад, изключват сътрудничество с Русия, но са съгласни да работят за приемане на процедури за безопасно използване на авиацията в близкоизточната страна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване