10/11/15 20:44
(http://pik.bg)

Морски вълк от Бургас превърна гаража си в музей на българщината (снимки)

Морски вълк от Бургас превърна гаража си в музей на българщината (снимки)

Морският ветеран Делчо Робев - Боцмана демонстрира истински патриотизъм и любов към родината. Въпреки че през последните 40 години той рядко се прибира у дома, бургазлията превърна гаража си в ж. к. „Възраждане” в музей на българщината.

Малкото пространство е отрупано от всевъзможни предмети, събирани по време на многобройните рейсове в открито море. Боцмана обаче признава, че най-скъпи са му старите бакъри, дисаги, паламарки, сърпове и кобилици.

„Хобито ми е да събирам стари предмети за доказване на българщината, за българското село. Аз съм патриот и за мен е важно да се съхранят традициите!”, разказва Боцмана.

Предметите му подаряват приятели от села в Руенския балкан. Има възможност да увеличи колекцията си и при своите гастроли в Странджа, покрай другата си голяма страст – народните песни. Боцмана е солист във военния хор и често участва в надпявания. Затова много се гордее и със своята странджанска гайда, за която има отредено специално място в изцяло трансформирания гараж.

Той споделя, че от импровизирания музей са впечатлени доста височайши гости, включително и военни от най-висш ранг. Морякът обаче има едно желязно правило, което важи за абсолютно всеки, който иска да се наслади на впечатляващата му колекция. Преди да прекрачат прага на музея, по примера на старите български революционери посетителите трябва да се закълнат пред портрета на Васил Левски и пред Библия, върху която са положени револвер от Руско-Турската война и нож. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване