10/11/15 13:30
(http://pik.bg)

ПИК TV: Борисов присъства на откриването на православен храм "Успение Богородично" във Владая

ПИК TV: Борисов присъства на откриването на православен храм "Успение Богородично" във Владая

Борисов присъства на откриването на православен храм "Успение Богородично" във Владая, местността „Митрово църквище, заедно с Кристалина Георгиева. Патриарх Неофит също взе участие в освещаването на новопостроения православен храм "Успение Богородично".

Толкова години аз съм доказал, че съм абсолютно независим във взимането на решения и, ако се съобразявам с някой, това са ЕС и НАТО, коментира премиерът.

На въпрос на БГНЕС, че вчера имаше много протести за повече прозрачност за ТТИП и кога България ще има позиция на ниво правителство искаме ли по-прозрачни преговори около споразумението, премиерът Борисов отговори: „Като кажете големи протести, аз вчера видях един протест, бяха 10-15 човека”. С допълнение към въпроса, че не става дума само за протеста в София, а и в други европейски страни, Борисов каза, че тръгва, защото го чакат на други места.

Относно изказване в интервю на банкера Цветан Василев, че половината от министрите се ръководят от ДПС, Борисов каза, че не е гледал интервю. „Имам редкия шанс да си позволявам да не гледам телевизия. Толкова ми е по-хубаво. Всеки ден си знам работата, видими са ми резултатите, показвам си ги. Едни ме упрекват, че по време на управлението на предишното правителство сме работили, така че да сме в услуга на Цветан Василев, други сега казват, че не сме били. Сега да влизам в тези спорове-няма смисъл”, каза той.

Премиерът посочи, че ГЕРБ полагат огромни усилия за защита на банковата система от интервенции. „Винаги има натиск върху борда и самата система. Затова държавата се намесва там, където има нужда с капитали, за да задържа системата спокойна. Това сме правили винаги, правим го и сега. Мога само да обещая на тези, които биха се подвели, че Фондът за гарантиране на влогове и финансово министерство няма да оставят нито един имот, какъвто и да е от КТБ, да отиде на друго място. Всичко ще бъде и се прибира в полза на държавата. след това ще отидат в съдилищата и се надявам независимата съдебна система да вземе решения, които да защитят интереса на държавата. Няма нищо различно”, посочи той.

„Понеже чух сутринта отново да се говори за „Буда”. Искам да кажа, че не им прави чест на тези хора. Ще го обясня, за да го разберете - ако, на който от вас (журналистите) си избера разпоредя на ДАНС да направи днес дело. Те ще направят дело, могат да го кръстят „Русата”, „Синеоката”, Кафявата”. След това, обаче то се папкира, пише му се „русокосата”. На втория лист трябва да има нейното съгласие, или каквото тя е издаде на вас. Такова нещо никога не е имало. Аз съм бил ръководител на тези служби, за какво ще ми е аз да им донасям”, каза Борисов.

Той коментира, че не участвал в предизборната кампания, която върви вяло, а другите политически партии работели много мудно. „Нямам усещането за избори. Това ме притеснява, защото това ще свали избирателната активност. Не се подвеждайте по тези неща. Тези, които ги дадох на съд след това млъкнаха завинаги. Досега не им обръщах внимание, но сутринта Дянков ми се обади, че пак са го питали, искам да ви кажа каква е тази технология и, че има хора, които създават компромати, след това си ги ретранслират, за да ги ползват в някаква такава ситуация. Толкова години аз съм доказал, че съм абсолютно независим във взимането на решения и, ако се съобразявам с някой, това са ЕС и НАТО. Това е измислено, от едни двама братя, едните работят срещу едните, другите срещу другите, са си разделили горе долу, сферите на влияния”, посочи премиерът.

Попитан може ли България да помогне на ЕС да възстанови практичните си отношения с Русия, както иска Юнкер, той отговори, че не иска да се включва в спора кой повече обича Русия, който преди няколко дни се е наблюдавал в парламента. „Многократно сме казвали и моя позиция е била, че българският народ обича Русия. Имаме прекрасни отношения с този народ, имаме историческа памет. Въпросът е на много по-високо ниво и трябва да правим, така че нашите интереси да не пострадват, а в същото време да спазваме и правилата, които като лоялни членове на НАТО и ЕС сме приели и то с ума си на времето”, посочи още по темата Борисов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване