10/11/15 16:35
(http://pik.bg)

Токов удар порази 8 села в Санданско, гръмнаха електроуреди на 80% от домакинствата

Токов удар порази 8 села в Санданско, гръмнаха електроуреди на 80% от домакинствата

Токов удар повреди елуредите в 8 села в Санданско. Гръмнали са дори десетки елтабла на домакинства в селата Катунци, Петрово и Яново. Жителите чули силен пукот като от заря. Според запознати токовият удар е причинен от подадено напрежение от 20 киловолта. За инцидента алармираха във в. „Струма” десетки пострадали. Репортер отиде в с. Катунци, където 3 екипа от ЧЕЗ вече отстраняваха повредата. Ето какво разказаха част от потърпевшите жители, цитирани от struma.bg:

„Всички домакинства, които са имали включени електроуреди, са пострадали. На мен ми изгоряха двата телевизора - този на етажа на сина и моят”, каза Цветанка Стоева. „Електромерът ни изпуши, излизаше дим, навсякъде замириса на бакелит. Това стана около 11 часа. Отидохме в кметството да се оплачем на кмета. Той веднага сигнализира за аварията и дойдоха служители на ЧЕЗ да я отстранят. Моя електромер вече го подмениха, но разбрахме, че трябва сега в тридневен срок да пуснем жалби в Сандански за причинените щети, което е непосилно за нас, възрастните. Все пак е пострадало почти цялото село”, заяви 75-г. Цветанка Стоева.

78-годишната Лиляна Петканина разказа: „Бях да пазарувам, но телевизора у дома оставих включен и като се прибрах, забелязах, че няма картина. Тогава от комшиите научих, че е имало буквално гръмотевици и пукот от високо напрежение. Отворих най-напред елтаблото и видях, че всичко е обгоряло. Отидохме доста хора в кметството, за да направим списък, в който да опишем на кого какво е изгоряло от техниката. Там обаче разбрахме, че трябва да се вдигнем всички и да отидем да пуснем жалбите в Сандански. Ние сме възрастни хора, това за нас е трудно, безпомощни сме. Искаме да дойде човек тук, в селото, на когото да предадем жалбите си. Някои живеят сами, децата им са по други градове и държави, други пък нямат финансова възможност да пътуват до Сандански и да се лутат по институциите. На заведението в центъра на селото също изгоря телевизорът”.

„Касовият апарат, микровълновата и кафемашината ми изгоряха в хранителния магазин. За три дни трябва да намерим начин да подадем жалби в Сандански или Благоевград”, заяви собственичката на магазина Водица Гонгова.

„Броячната машина в клон на банка в селото също е повредена от токовия удар”, каза служителката Божия Паскалева от Сандански, която работи по заместване в момента.

Христо Тодоров от селото разказа: „Докато бях на двора, чух силен пукот, веднага изтичах да изключа бушоните при таблото. Когато отидох, видях, че електромерите са опушени. Телевизорът и компютър са пострадали от силната ел. вълна, не работят. Сега трябва да пусна жалба, тъй като стойността им не е малка. Най-добре да дойде представител на ЧЕЗ в селото да събере жалбите“.

Сем. Атанас и Вангелия Баладжанови са също сред пострадалите, изгорял е телевизорът им. „Докато бяхме в градината на двора, е станала аварията. Като влязохме на обяд у дома, установихме, че телевизорът не работи. След това комшиите казаха, че цяло село е пострадало. Сега не знаем кой ще поеме отговорността”, тюхкаха се те.

Кметът на селото Стоян Танушев заяви: „След като сигнализирах за аварията в ЧЕЗ, веднага пристигнаха техни екипи и започнаха да отстраняват повредата, но кой ще възстанови шетите на потърпевшите домакинства? Има хора на 80, дори на 90 години, които не могат да пътуват до Сандански и да си подадат жалбите. Искахме да дойде човек тук, в кметството, който да ги събере. Над 40 домакинства минаха само до този момент през мен мен да се оплачат, но със сигурност има още много пострадали.

Тъй като хората са на работа, когато се приберат, ще установят поразиите от токовия удар. Не само Катунци е пострадал при тази авария, това са и селата Яново, Петрово, Калиманци, Враня, Хърсово, Кромидово, Капатово и др. 80-100 от домакинствата са засегнати. На хората са изгорели предимно телевизори, климатици, компютри, елтаблата и др. На едно от таблата тук, в един от магазините, чак вратата е изкъртена. Хлебозаводът, който е в селото, има също много щети. Повредени са машините, сега не могат и те да работят”, каза кметът Ст. Танушев.

„При планирано изключване на електропровод по предварително подадена заявка за ремонт на съоръжение, което не е собственост на ЧЕЗ, на 09.10.2015 г. възникна авария по мрежата ниско напрежение, която захранва с. Катунци, област Благоевград. На денонощния телефонен център на ЧЕЗ постъпиха близо 40 сигнала за повредени електроуреди. Разследват се причините за аварията”, съобщиха от енергодружеството.

„Клиентите могат да подадат заявление за изгорели или повредени електроуреди в Центъра за обслужване на клиенти на ЧЕЗ в срок до 3 работни дни след настъпилата повреда. При констатирана вина на електроразпределителното дружество за настъпили повреди в електроуредите в срок до 24 часа представителите на „ЧЕЗ Разпределение” посещават на място съответното домакинство и съставят констативен протокол. След изготвяне на становище клиентите се уведомяват за реда и начина на обезщетяване”, казаха от ЧЕЗ.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване