10/12/15 21:43
(http://www.klassa.bg/)

Kоледни надбавки за пенсионерите обеща Бойко Борисов.

 Премиерът Бойко Борисов обеща коледни надбавки за пенсионерите. Това стана по време на Дискусионна кръгла маса на тема "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана от Американската търговска камара в България. Той обясни, че като от началото на годината досега благодарение на звената, които са били направени, 17 пъти са се вдигнали приходите от борба с корупцията. Той отново уточни, че 2,3 млрд. лева повече са събрани в държавния бюджет от началото на годината. По думите му, действията в тази посока няма да спрат. "И на нас ни хареса, защото дадохме 100 млн. повече на пенсионерите, планираме за Коледа и Нова година пак да го направим. 106 млн. на тютюнопроизводителите, 20 млн. на учителите, 50 млн. за животновъди, 100 млн. за магистралите. Всичко това е от тези приходи", добави Борисов. Той уточни, че звената, които се борят с корупцията, са тихи, безмълвни, като скоро в енергетиката и в други сектори ще бъде ограничена корупцията. 
Борисов призова към това България да може да прави бизнес в САЩ без визи. „Говорим за американския бизнес в България - добре дошли сте, полагаме огромни усилия, толерираме го, дори когато не е много за толериране. Когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме. Полагаме огромни усилия за подпомагаме на българо-американския бизнес", заяви Борисов. Той посочи, че ако българският бизнес иска да отиде в САЩ, трябва да се мине през много неща, докато Гърция няма проблеми с това. „Гърците имат тази привилегия, България не. Дали са по-лоялни партньори в ЕС или НАТО? Много бих искал на следващия рожден ден на Американската търговска камара да се поздравим с един такъв напредък в българо-американски отношения", заяви премиерът. 
Министър-председателят коментира и случващото се в Турция, като посочи, че тя е в много тежка ситуация. Той изказа своите съболезнования във връзка с атентата в Анкара и изрази надежда бързо да се състави. Борисов подчерта, че Турция е огромна държава и е буферът на България между Сирия и Ливан. Премиерът заяви, че България зависи всеки ден от Турция, тъй като спира по 200-300 до 1000 емигранти или бежанци всеки ден. Той допълни, че в нашия регион само преди месеци е свършила сагата в Гърция, но според него, догодина пак ще говорим за нея, тъй като предприетите до момента мерки няма да върнат дълга на Гърция.Премиерът бе категоричен, че България е длъжна да бъде стабилна и се радва, че всички в парламента и правителството го осъзнават. 
Той коментира и съдебната власт, като посочи, че изкушението на политиците да влияят на съдебната система все още съществува, но заяви, че се полагат огромни усилия за установяване върховенството на закона. Премиерът посочи, че с много енергия и желание от страна на всички институции, България е много напред с промяната на Конституцията по определени теми. По думите му, те предполагат да се намали влиянието на политиката в тези системи, да могат съдиите да защитават своята репутация, да има бързо, честно прозрачно съдопроизводство, а инвеститорите да бъдат добре дошли. 
От своя страна министърът на финансите Владислав Горанов коментира пред журналисти след форума, че със сигурност увеличение на заплатите в средното образование ще има още в началото на годината, но уточни, че към момента няма окончателен вариант на бюджета за 2016 г. „В някои сектори ще има нарастване. Отдавна сме поели ангажимента и ако смятаме за приоритет човешките ресурси, нормално е в системата на средното образование да има ръст на възнагражденията. Такъв ще има. Това не са тези 20 млн. лева, които обещахме за системата", заяви Горанов. По думите му е разумно да бъдат предоставени под формата на еднократни бонуси. Той уточни, че вероятно ще има увеличение и в Министерството на труда и социалната политика за големите агенции - например Агенцията за социалното подпомагане и Агенцията по заетостта. Според него, пенсиите не бива да стоят като въпрос, защото там има автоматично действащо правило. Финансовият министър обаче заяви, че няма да даде на МВР 21 млн. лева заради това че няма реформа в министерството и различна категория за полицаите на терен и в офис. Горанов уточни, че води много отдавна с МВР този дебат, но за съжаление, все още не вижда движение в тази посока и допълни, че се изкушава с бюджета да изземе инициативата за нормативни промени в тази посока. Министърът допълни, че се обмисля увеличение на минималната работна заплата, което е записано в тригодишната бюджетна прогноза. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване