10/12/15 12:35
(http://www.klassa.bg/)

Oбразованието трябва да е приоритет във всяка община

 Госпожо Анастасова , като директор на 125-то СОУ „Проф. Боян Пенев” в квартал „Младост” – едно от най-големите в София, със сигурност сте наясно с най-тежките проблеми на образованието и в частност на образованието в столицата? Кои от тях трябва да се решават веднага?

Мисля, че това „веднага”, ние, учителите сме изразявали толкова пъти, че вече не вярваме дали изобщо ще видим решени проблеми. Става дума за увеличаваща се неграмотност; за увеличаващ се брой отпаднали деца от училище; за рязък спад на качеството на образованието; за откъснатост на образованието от реалностите на икономиката; за липсата на млади учители, а вече – за липсата на учители изобщо /особено по някои учебни дисциплини/.

 

Тези проблеми трябва да решаваме веднага или по-точно да започнем да решаваме, защото в образованието нещата не се случват от днес за утре. Трябва поне десетилетие. А у нас – мина  десетилетие и половина в разрушаване на образователната ни система! Сега ще е много трудно, дори да има желание и воля.

 

 

А има ли ги?

 

С приемането на новия закон за Закон за предучилищното и училищното образование, поне пред обществото се демонстрира такава воля. Но ние, работещите в системата, още не сме съвсем наясно какво ще се промени, защото предстои да бъдат приети още 18 държавни стандарта към него, в които ще видим детайлите. Това, което вече се видя и се коментира в обществото, са все постановки, които още повече фрагментират и разделят. Винаги съм смятала, че дори в социалната реалност да има бедни и богати, образовани и необразовани, болни и здрави и т.н.  - в училище не би трябвало да е така. За съжаление, с приемане на държавното финансиране на частните училища, с разрешаването на домашното образование и с други законови постановки това разделение не само стана още по-видимо. То вече е узаконено.

 

В закона не виждам основа за преодоляване и на другите два проблема, за които говорих – обхващане на всички деца в училище и промяна на статуса на българския учител.

 

Няма анализ на въздействието от въвеждането на закона. Не  знаем какви ще са последиците от преструктурирането на основните училища. Няма разчети ще има ли достатъчно учители, ако тези училища решат да са т. нар. „единни” – от І до Х клас, защото става дума за подобни училища предимно в малки населени места.

 

Преобразуването на помощните училища в центрове за специална образователна подкрепа също е рисково. Интегрирането на деца със специални образователни потребности е оставено на грижата на масовите училища, без да разполагат със съответни финансови ресурси за да назначават учители – специални педагози, които да поемат работата с тези деца. От това, което виждам в практиката си, изпитвам огромно съчувствие към тези деца и техните родители, защото са оставени сами със себе в решаването на тежките си проблеми и защото не виждам истинска грижа за тях и в новия закон. Още повече, че никъде не срещнах правени ли са разчети за финансовата обезпеченост на предлаганите промени.

 

 

Явно състоянието на образованието е Ваша болка. Затова ли се кандидатирате за общински съветник в София в листата на „БСП Лява България”, където сте под №12 ?

 

Краткият отговор е „да”. Защото смятам, че образованието трябва да е приоритет и в държавата, и във всяка нейна община, в това число – и в София. Зная, че това ще е трудно, след като не е приоритет  в държавата. Така е, но и не е така, защото става дума за чисто общинските ангажименти към системата като: оптимизиране на мрежата от училища и детски заведения  , преминаване на всички училища  на територията на столицата към статут на второстепенни разпоредители с бюджета и активно съдействие в съответствие с нормативната уредба за разширяване на тяхната самостоятелност, решително подобряване на материалната база в училищата и превръщането им в желана територия     за учениците, създаване на районни центрове за помощ на ученици, родители и педагози при решаване на конфликти и преодоляване на агресивното поведение.

 

Вярвам, че въпросите на образованието трябва да се решават с консенсус, както на национално ниво, така и на общинско. Явно на високото ниво това не се получава, но аз несе предавам лесно. Смятам да използвам целия си опит и воля за да се постигне този консенсус в новия Столичен съвет.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване