10/12/15 05:57
(http://www.klassa.bg/)

"Ислямска държава" основен заподозрян за взривовете в Анкара

 Продължава разследването на най-смъртоносния терористичен атентат в новата история на Турция, като засега следите най-вероятно водят към джихадистите от „Ислямска държава“. По официални данни 95 души са загинали, а над 250 са ранени при двата бомбени взрива. 160 ранени при експлозиите все още са в болница, а състоянието на 65 е сериозно. Според прокюрдската Демократична партия на народите обаче, броят на жертвите вече е нараснал до 122 души, а не е изключено и още да се увеличи, предаде ДПА.

Около 14 хиляди души са се намирали на столичния площад "Съхийе" край централната гара, когато избухнали една след друга две бомби в интервал от 15 секунди. Специалист, близък до разследващия екип, заяви, че при направата на бомбите е било използван ТНТ. Взривните устройства били подсилени с поразяващи елементи във вид на метални топчета. Подобни устройства притежават силата да пробиват от близко разстояние бронирани средства и бетонни стени, посочи експертът.

Установена е и самоличността на единия от двамата атентатори. Смята се, че това е 25-30-годишен мъж на име Юнус Емре Алагьоз, брат на извършителя на самоубийствения атентат в Суруч - шейх Абдуррахман Алагьоз. Юнус Алагьоз изчезнал след суручкия атентат и не могъл да бъде открит до този момент.

Турция ще произведе парламентарните избори на 1 ноември, както беше планирано, независимо от бомбения атентат. "Отлагането на изборите заради атаката изобщо не е на масата, дори като опция. Изборите ще бъдат произведени на 1 ноември, както е планирано", каза правителствен представител. Той добави, че заради високия риск мерките за сигурност на предизборните митинги, които и сега са на високо ниво, ще бъдат засилени още повече.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване