10/12/15 22:36
(http://www.klassa.bg/)

Майки дирят спасени с органите на децата им

 

1100 в списъка на чакащите за сърце, бъбрек и черен дроб

След трансплантация роднини и близки на дарители издирват чрез социалните мрежи на кого са присадени органите на детето им, независимо че според няколко закона у нас разкриването на тази тайна се наказва строго. Това съобщи директорът на Агенцията по трансплантациите д-р Мариана Симеонова по време на откриване на Европейската седмица на донорството.

Разкриването на дарителската тайна е забранено, за да не стане някой обект на изнудване, поясниха адвокати.

Въпреки това хората се намират в социалните мрежи и осъществяват контакт помежду си. Страната ни е малка, по донорските ситуации и извършените към същия момент трансплантации близките на донорите и реципиентите също успяват да се намерят без особени усилия, каза още д-р Симеонова.

30-годишният Юсеин Х. благодари лично по време на честването на майката на 17-годишен младеж, чието сърце му е било присадено.

„Всичко дължа на вашия жест, покланям ви се“, каза той през сълзи и й поднесе огромен букет. Двамата са един от случаите, в които са се открили с помощта на интернет.

Д-р Мариана Симеонова посочи, че десетки се обаждат всеки месец в агенцията, за да потърсят контакт с близките на своя донор, но там категорично спазват забраната да дават каквито и да е координати. Тя разказа, че навсякъде в ЕС с изключение на Малта това е забранено. Само на островната държава е разрешено те да се срещнат на територията на тамошната агенция за трансплантации, след като подпишат декларации.

По думите й това е единствено допустимият начин и за нашата страна, ако хората настояват. Срещите обаче могат да станат само след като се направи промяна в Закона за трансплантациите на органи и тъкани и се приемат строги правила, при които те да се осъществяват.

От началото на годината в България са направени 51 трансплантации благодарение на 14 донора, обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. За последните три години броят на трансплантираните е нараснал близо четири пъти и отказите от донорство намаляват, чакащите за орган в България наброяват 1100 души, отчетоха трансплантолозите. На опашка в списъка са най-много тези за бъбрек - 930 души, за сърце - 25, за черен дроб - 43, за бял дроб – 12, и за тънко черво един.

В момента 56 хиляди души в Европа очакват трансплантация на орган или тъкан и това е единственият им шанс за живот, съобщи директорът на болница “Света Екатерина“ д-р Генчо Начев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване