10/12/15 12:26
(http://www.dnevnik.bg/)

Марин льо Пен започва предизборна кампания сред мюсюлманите


"Националният фронт" на Марин льо Пен започва да търси избиратели сред френските мюсюлмани преди местните избори през декември, съобщи електронното издание "Политико".

Това е изненадващ ход за партия, чиито членове приемат исляма като заплаха за християнската идентичност на Франция.

Самата Льо Пен този месец ще се изправи пред съда заради това, че през 2010 г. сравни публичните молитви на мюсюлманите с нацистката окупация.

"Не виждам противоречие", заяви Валран дьо сен Жюст – кандидат за общински съветник в Париж и ковчежник на партията. "Обръщаме се към френските граждани мюсюлмани, не към фундаменталистите. Казваме им, че ги приемаме първо и главно като френски граждани."

"Националният фронт"  ще разпрати свои брошури в общо 157 "чувствителни градски зони" (Zones Urbaines Sensibles – ZUS). Става въпрос за квартали с висока безработица и некачествено строителство, като голяма част от населението им е имигрантско и ислямско. Кампанията ще е на стойност 1 млн. евро.

Главната цел на партията е да привлече мюсюлманите, гласували за президента Франсоа Оланд през 2012 г. Тогава държавният глава спечели подкрепата на 86% от тях, показват данни на Френският институт за изследване на общественото мнение (Institut français d'opinion publique – IFOP). Много хора обаче са недоволни от либералните му политики, включително легализацията на гей браковете.

"Мюсюлманите са разочаровани от Социалистическата партия", коментира Маруан Мухамад – специалист по исляма и бивш лидер на организацията против ислямофобията Collectif contre l'islamophobie en France (CCIF). "Тя не просто не направи нищо, за да подобри положението им в обществото, а ги използва – като електорат, на който си заслужава да се обърне внимание само преди големи избори."

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване