10/12/15 13:13
(http://pik.bg)

"Народен съюз" ще иска завишаване на контрола върху разходването на общински средства за детски градини и училища в София

"Народен съюз" ще иска завишаване на контрола върху разходването на общински средства за детски градини и училища в София

В Столична община трябва да се завиши контрола върху управлението на общинските средства, отпускани за училища и детски градини. Това каза кандидатът за кмет на район Оборище в София с номер 36 и преференция 30 в листата за общински съветници от КП "Народен съюз" Албена Бонкова. 

Освен разходването на общинския ресурс трябва да се упражни повече контрол и върху управлението на европейските пари, отпускани по проекти за ремонти и изграждане на детски градини и училища. 

Според Бонкова децата до голяма степен се ощетяват за сметка на интересите на директорите на детските заведения. Когато се ремонтира една сграда не е необходимо всички усилия да се влагат в нея трябва да се обръща повече внимание върху нейната прилежаща част, а именно върху детските площадки и тяхната обезопасеност.  

Повечето общински детски градини са в окаяно състояние. Детските им площадки нямат почти никакви съоръжения за игра, пързалките са стари и опасни и няма никакви пясъчници. 

"За мен като майка на две деца е от особено значение развитието на училищата и детските градини. Затова подобряването на условията там са мой основен приоритет", коментира Албена Бонкова. 

Тя даде пример с общинското 112 ОУ "Стоян Заимов" в район Оборище, където няма библиотека. Друг проблем, който стои пред същото училище,  е че след като са подавани няколко пъти подписки от родители за изграждането на лежащ полицай, тъй като там трафикът е засилен, такъв все още няма изграден.

Недостигът на местата в детските градини може да се разреши частично, като навсякъде, където е възможно се открият нови групи. Не необходимо да се източва бюджета на общината за безумни ремонти на детските заведения, смята още Бонкова.

Според нея е недопустимо домашните любимци да бъдат разхождани на местата, където играят деца в общинските паркове и площадки. "Това е голям проблем на майките. За целта трябва да има определени места за домашните любимци в междублоковите пространства, както е в морските градини на Варна и Бургас. Там има такива места".

Кандидатът на "Народен съюз" обърна внимание и на проблема с инфраструктурата в Столична община. По думите й се залага много повече на благоустройството в централните части на града, за сметка на крайните квартали като Люлин, Обеля, Надежда, Орландовци, Хаджи Димитър.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване